10 pudrových vůní pro milovníky pudrových vůní

Někdo pudrové vůně zbožňuje, ale jsou samozřejmě i tací, kteří pudrové vůně nesnášejí. Faktem ovšem je, že pudrové vůně jsou hodně oblíbené. Tóny pudru ve vůních tvoří akordy kosatce, fialky, ale též pižma, heliotropu, pryskyřice opoponax či vanilky spojené s dřevitými tóny. Pudry nebo také zdravíčka jsou totiž často parfémované právě s irisem nebo vůní fialek.

V parfumérství se pudrové vůně dělí do dvou skupin.

Do první patří vůně, které voní jako dětský pudr. Mají neokázalý, jednoduchý charakter a vyvolávají v nás vzpomínky na dětství. Evokují pocit jistoty, bezpečí, svěžesti a čistoty díky akordům citrusu, levandule a vanilky.

Do druhé skupiny patří vůně, které jsou zpravidla komplexnější a míň sladké. Připomínají rituál, při němž se ženy pudrují. Jde o kombinaci čisté voňavé pokožky s lehkým voňavým pudrem, který změkčuje kůži.

10 pudrových vůní pro milovníky pudrových vůní

10 pudrových vůní pro milovníky pudrových vůní

10 pudrových vůní, které určitě doporučuji vyzkoušet:

Juliette Has a Gun – Citizen Quenn
Jemná pudrová, trošku mýdlová vůně. Je retro a moderní zároveň. Milujete-li vůni dětského pudru, tato vůně vás nadchne. V kompozici Citizen Queen se objevují pudrové tóny, akordy růže, kosatce, kůže, jantaru, slaměnky, labdana a francouzského labdana, dále aldehydy, bergamot, pižmo a tóny pryskyřice. Je to zajímavá vůně, ale při koupi doporučuji raději vyzkoušet na kůži.

Lorenzo Villoresi – Teint De Neige
Lahodná, sladká, pudrová vůně. Mimo pudrových tónů, které nijak neobtěžují, jsou v parfému rozeznatelné i růže, heliotrop a pižmo. Výsledná vůně je něco mezi dětským pudrem a olejíčkem, mlékem. Působí nostalgickým dojmem, vyvolává vzpomínky na dětství. Čistá, svěží, intimní, elegantní vůně pro milovníky pudrových vůní.

Nivea – Nivea (Eau de Toilette)
Unisex vůně nejslavnějšího krému na světě je čerstvá a pudrová. Navozuje pocit čistoty a svěžesti. Podle mého názoru voní přesně jako krém Nivea nebo tělové mléko. Měkká, čistá a uklidňující pudrová vůně. Kompozice se otevírá citrusy a tóny levandule, pudrové tóny se mísí s květinovými akordy a dřevitými tóny. Bohužel v Česku zatím k mání není, pokud ale pojedete do Rakouska nebo Německa, tak ji v síti Muller koupíte.

Xerjoff – Fatal Charme
Vůně Fatal Charme vás zavede do světa elegance. Kouzlo ženskosti, radosti a emocí je podstatou modré sklenice. Je v ní skrytý nesporný styl a šarm. Velmi pudrová vůně je uklidňující. Připomíná marshmallow, ale není tak sladká. Pokud se rozhodnete vůni vyzkoušet, dejte jí čas, aby se její dílčí tóny rozvinuly na kůži. Její přeměna na kůži je od začátku do konce velkým zážitkem.

Nasomatto – China White
Zajímavá až provokativní niche vůně, nabízí jiný rozměr než klasické vůně. Moderní a nezvyklá vůně. Každopádně je jednoduchá, jemná, ale svým způsobem naprosto sofistikovaná a elegantní. Dřevité tóny a pudrové akordy se v ní mísí s pižmem a růží. Těžko popsatelná vůně, kterou musíte nejdříve vyzkoušet na kůži, než se rozhodnete ji koupit.

L’Artisan Parfumer – Bois Farine
Niche vůně Bois Farine, jejíž název v překladu znamená „moučné dřevo“, vznikla jako upomínka na parfuméra Jeana Clauda Ellenu, který se v roce 2003 vydal k unikátnímu stromu v lese na ostrově Réunion, ležícím v Indickém oceánu. Květy tohoto stromu voní jako mouka na pečení. Jedná se o okouzlující a nezapomenutelnou vůni. Pudrové akordy se mísí s dřevitými tóny a kosatcem, pižmem, benzoinem a jasmínem. Příjemná a uklidňující vůně.

Montale Paris – Powder Flowers
Tato kompozice je jako „dětský pudr“ – jinak je to květinově/pudrová skladba. Květinové tóny tvoří růže a jasmín, ale nehrají prim. Hlavní slovo mají totiž měkké, pudrové boby tonky. Čistá, jemná, téměř neutrální a nijak neprovokující vůně – ideální na pracoviště, do kanceláře.

Terry de Gunzburg – Flagrant Delice
Terry de Gunzburg pracovala jako tvůrčí ředitelka společnosti YSL. V roce 2012 chtěla zhodnotit své bohaté zkušenosti a rozhodla se vkročit do světa vůní a parfémů. Jednou z jejích pěti kompozic je právě Flagrant Delice. Bohatá niche kompozice není úplně pudrová, je to vůně fíků a mandlí, která je výjimečně dobře vyvážená. Bergamot a mandarinka se mísí s něžnými tóny mléka a sladkých mandlí. Červený rybíz postupně vstupuje do pudrového základu, kde se spojí se sladkou vanilkou, smyslným pižmem a boby tonky.

Valentino – Valentina Poudre
Velmi jemná pudrová vůně. Romantická, elegantní vůně s tajemným dotekem. Pudrové tóny se v ní spojují s vanilkou a kosatcem, santalovým dřevem, tuberózou, ambrette a s boby tonky. Ideální pro jarní a letní období.

Keiko Mecheri – Loukhoum Eau Poudrée
Americká niche značka Keiko Mecheri byla založena v Kalifornii. Původně působila pod názvem Bazaar des Senteurs. Počáteční zaměření firmy spočívalo v přípravcích pro péči o tělo a ve vonných svíčkách. Ruku v ruce s uvedením tří vůní – Hanae, Te En a Loukhoum – se společnost zaměřila na parfémy. Loukhoum, inspirovaný stejnojmennou oblíbenou cukrovinkou (lokum neboli „turecké potěšení“ je měkká cukrovinka podobná marshmallow), byl neuvěřitelně úspěšný a stále zůstává nejprodávanějším parfémem společnosti. Vůně Loukhoum Eau Poudrée je pudrová, sladší vůně. Počáteční vůně „dětského pudru“ ale zmizí a poté zůstává vůně růže, vanilky a pižma. Je to extrémně ženská a delikátní vůně. Je kouzelná a magická.

Máte také rádi pudrové vůně? Které pudrové parfémy patří mezi vaše favority?