Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno

Úzká kniha Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno je ideální nejen pro poučení, ale je to zároveň i velmi čtivá knížka. Možná se ptáte, co má příručka o víně společného s parfémy? Podle mého názoru hodně. A to z toho důvodu, že nejpodstatnějším nástrojem degustátora vín je právě jeho nos. Tak je to i u parfémů. U ochutnávky vína je nos důležitý nejen při hodnocení vůně čichem, ale také při chutnání vína. A to proto, že podobné aroma (vůně), jaké pocítíme nosem, ucítíme i při ochutnání vína.

Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno

Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno

V knize Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno jsou jednoduše vysvětlené pojmy nejen o víně, ale i o jeho servisu. Popsány jsou například vzhled nebo druhy vůní a aroma chuti. Chuť vína. Charakter vína.

Pro mě osobně bylo zajímavým zjištěním, že aroma je klíčovým a podstatným ukazatelem kvality. A pro konzumenta vodítkem při rozhodnutí o koupi vína. Tak jako při výběru parfému, i při hodnocení vín se degustátoři (laici i skuteční odborníci) často vyjadřují následovně: „Co mi ta vůně připomíná.“ Nebo: „Tu vůni moc dobře znám.“

Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno

Degustační příručka je psána hodně srozumitelně a zábavně. Knihu navíc doplňují ilustrace. Jednotlivé popisy nejsou kladné, nebo záporné. Vzhledem k tomu, že každý z nás má jinou čichovou paměť, reagujeme na jednotlivé vjemy buď pozitivně, nebo negativně. Tak jako u parfémů. Je to z toho důvodu, že je to záležitost do značné míry individuální a subjektivní. Každý máme zkrátka jiný vkus a prožitky. Jednotlivé charakteristiky jak u vína, tak i u parfémů, tedy vnímáme rozdílně.

Další zajímavostí této příručky je, že na jejím konci najdete jednoduchý slovník v anglickém, německém, španělském a francouzském jazyce. Pokud se příště zúčastníte degustace vín, vezměte si tuto útlou příručku s sebou. Nejenže to pro vás bude větší zábava, ale budete i „vzdělanější“. :)

Chcete-li zažít jiný gurmánský zážitek než degustaci vína, pak přijďte na další „Degustaci parfémů“. Při degustaci parfémů můžete poznat výběr legendárních a krásných ikonických vůní. Dozvědět se více o historii a výrobě parfémů. O jejich složení a původu i nějakou další zajímavost. Je to výborná příležitost pro příjemné setkání se skvělými a stejně dobře naladěnými lidmi.