Jak vybrat parfém pro sebe?

Dokonce i pro zkušeného parfémového fanouška může být těžkým úkolem orientovat se v bohaté nabídce v parfumérii a vybrat mezi stovkami parfémů tu ideální vůni. Při nákupu nás totiž ovlivňuje reklama, vzhled a spousta dalších aspektů. Ale jak vybrat parfém pro sebe, abyste nesáhli vedle?

Jak vybrat parfém pro sebe?

Jak vybrat parfém pro sebe?

Pokud z nějakého důvodu nemáte možnost vyzkoušet parfém, který vzbudil váš zájem, pak je nutné přečíst si o dané vůni vše. Různé názory vám mohou pomoci při rozhodnout se, zda je to vůně pro vás, nebo máte hledat něco jiného. Máte k dispozici blogy, fóra, tematické weby, abyste své rozhodnutí důkladně zvážili ještě před nákupem.

Víte, že 80 až 90 % lidí si vybírá parfémy z podobné kategorie vůní? Pokud znáte sami sebe natolik dobře, že víte, jaké vonné látky se vám líbí, pak si budete moci zvolit vůni vědoměji. Například pokud si všimnete, že máte rádi vůně, které obsahují kosatec, obzvláště v kombinaci s dřevitými tóny, pak můžete z nabídky odfiltrovat vůně, které se vám nejpravděpodobněji budou líbit. Tak jsou totiž namapovány kategorie vůní. Je téměř jisté, že někdo, kdo má rád květinové nebo ovocné vůně, nebude při hledání v této kategorii zklamaný.

Často při výběru správného parfému pomáhá, když si uvědomíte, k jaké příležitosti ji chcete nosit anebo jaký je váš styl. Pokud hledáte vůni na svatbu, party nebo ples, pak můžete být odvážnější a zkusit i vůně, které byste přes den nenosili. S takovou provokativní nebo odvážnou vůní nejenže vystoupíte z vaší komfortní zóny, ale dáte události také patřičnou důležitost. Sportovní, elegantní, klasické, ležérní, svůdné nebo smyslné… Pokud jste si vědomi svého vlastního stylu a dodržíte „stylový kód“ napsaný pro daný parfém, pak nemůžete udělat velkou chybu.

Pamatujte na to, že je rozdíl, v jaké koncentraci je vůně. Zda je vůně v koncentraci Eau de Parfum, nebo Eau de Toilette. Většina dámských vůní je v koncentraci Eau de Parfum, která je vhodná víceméně pro večerní nošení. Eau de Toilette je zase podle výrobců nejpříjemnější pro celodenní nošení, protože jsou méně pronikavé a intenzivní než Eau de Parfum. V kanceláři, bance nebo na pracovišti, kde přicházíte do styku s klienty, je vhodné nosit tlumenější vůně. Pokud máte oblíbenou vůni, je ideální pořídit si ji jak v koncentraci Eau de Parfum, tak i Eau de Toilette. Obecně Eau de Fraïche jsou čerstvější a na rozdíl od Eau de Toilette lehčí vůně, obvykle jde o jarní či letní vonné kompozice. Cologne nabízí v létě svěžest díky lehkému aroma. Pokud uvidíte v názvu Intense, můžete si být jisti, že vůně bude velmi silná a trvanlivá. Obvykle se objevuje jako parfémová řada, doporučuje se zejména pro večírky a na zvláštní příležitosti. L’Eau Intense je pravý opak, L’Eau znamená v překladu vodu, takže můžete očekávat téměř kolínskou vodu. Tyto vůně jsou speciálně doporučovány pro léto a jsou v tomto období opravdu příjemné.

Nikdy nekupujte konkrétní parfém, protože se vám líbil např. na kamarádce nebo kolegyni, protože se může lehce stát, že budete zklamaní. Aby se vůně zcela rozvinula, potřebujete ji vyzkoušet na kůži, neboť každá vůně voní na různých pokožkách odlišně.

Nerozhodujte se jen podle obalu nebo skla. I když název, barva a sklo parfému slouží jako určitý ukazatel, nemůžete se na to výlučně spolehnout. Neplatí vždycky, že růžová sklenice obsahuje slaďoučkou vůni, stejně jako ne všechny černé sklenice obsahují hluboké tmavé vůně.

Funkční návod, jak „uspět“ ve světě vůní nebo parfémů, si můžete zdarma stáhnout zde.