Zdrženlivá a stydlivá mimóza

Mimóza je podivuhodná malá rostlinka, protože ve středomořských zemích kvete už v průběhu zimy. Je krásná a poutavá, její vůně je sladká, jemná a krémová. Má dekorativní vzhled a voňavé bílé, jemně růžové nebo zářivě žluté květy. Zdrženlivá a stydlivá mimóza kvete od listopadu do března a každý strom vydá jen necelý kilogram květů.

Květy se obvykle sbírají dvakrát týdně při soumraku a během dne. Následně se dopravují do destilerií nebo vlakem k dalšímu transportu. Sezóna mimózy vrcholí v lednu a únoru. Silice mimózy má adstringentní (stahující) a antiseptické účinky. Vyrábí se z květu a kvetoucích haluzí. Její aroma má nádech pepřené kůže. K extrakci esence se používá jako rozpouštědlo, takto získaná látka se dále upravuje lihem na absolut. Mimóza se hojně používá při výrobě parfémů.

V kterých parfémech najdete zdrženlivou a stydlivou mimózu?

L’Artisan Parfumeur – Mimosa Pour Moi
Podle mého názoru nejznámější a nejoblíbenější parfém s mimózou. Legenda, ikona, která je sladká, svěží, přírodní a ženská zároveň. Kdo hledá pudrovo-krémovou vůni, tedy reálnou vůni mimózy, určitě nebude zklamaný.

Kenzo Summer by Kenzo
Nádherně čistá, svěží vůně. Kdo miluje pudrovo-květinovo-dřevitou vůní, tomu se tato vůně bude velice zamlouvat. Evokuje mořskou pláž, písek a slunce. Už z lahve na vás zamrká sluníčko.

Versace – Yellow Diamond
Vůně z kolekce Crystal, která sice není tak populární jako Bright Crystal, ale kterou mají mnozí lidé rádi. Lehká květinově-ovocná vůně, jíž dává hlavní směr právě mimóza. Svěží a čistá vůně je ideální na jaro či léto, navíc je k mání za příznivou cenu.

Annick Goutal – Le Mimosa
V půvabné lahvičce se skrývá krémová, sladká květinová vůně s výrazným akordem mimózy. Je to teplá, ale zároveň jemná jarní vůně. Z ovocného tónu je cítit broskev, následně pak již mimóza a kosatec. Je veselá a něžná, dokonale k ní sedí puntíková mašlička.

Guerlain – Aqua Allegoria Tiare Mimosa
U sérií Aqua Allegoria jsme si zvykli, že obsahuje vůně přírodní, svěží a nepříliš komplikované. Tiare Mimosa není příliš populární, ale je to veselá, slaďounká, exotická květinová vůně. Doporučuji ji vyzkoušet, pokud ji ještě někde seženete.

A jakou vůni s mimózou máte nejraději vy?

Líbil se vám článek? Sdílejte jej a dejte o něm vědět i svým přátelům!