10 zajímavých postřehů o parfémech

Jednoduché, praktické informace týkající se parfémů přijdou vždy vhod.  Dala jsem pro vás dohromady 10 zajímavých postřehů o parfémech, které jste možná nevěděli.

1. Jak docílit aby vůně vydržela na kůži co nejdéle
Nejúčinnější způsob je používat oblíbenou vůni s parfémovaným sprchovým gelem, krémem nebo tělovým mlékem, eventuálně pudrem.

2. Jak dlouho je možné parfém cítit
V průměru vydrží parfém (eau de parfum) po dobu 6 až 8 hodin, zatímco toaletní voda (eau de toilette) přibližně 3 hodiny.

3. Jaká jsou nejlepší místa na aplikování parfému při jeho testování
Je možné aplikovat najednou 4 různé vůně. První vůni se doporučuje aplikovat na vnitřní zápěstí, pak počkat několik minut a následně aplikovat další vůni na druhé zápěstí. Třetí vůni pak na pravou vnitřní stranu loktu a čtvrtou na levou vnitřní stranu loktu.

4. Kolik vůní můžete vyzkoušet najednou, aniž byste zmátli své smysly
Tři – maximálně pět vůní.

5. Jak ovlivňují vůně psychiku
Je vědecky dokázáno, že vůně ovlivňují psychiku. Dokazují to vědecké studie s tím, že heřmánek a levandule mají uklidňující účinek, kdežto bergamot a neroli stimulující.

6. Kdy není doporučeno používat parfém
Rozhodně byste neměli používat parfém na slunci. Vonné složky totiž reaguji na UV záření, což znamená, že dráždí pokožku a mohou způsobit i zabarvení kůže. Samozřejmě existují parfémy, které jsou určené pro opalování – mohou být olejové nebo alkoholové.

7. Proč cítíme vůni jinak v parfumerii než doma
Je to tím, že vůně je silně ovlivněna prostředím. Bohužel v parfumerii se ve vzduchu mísí různé parfémy, protože obchod není vyvětraný, ale je jen puštěná klimatizace. Hlavním faktorem ale je, že lidé v parfumérii málokdy počkají, než se vůně plně rozvine – to se stane většinou až doma. Nejlepším řešením je koupit nebo objednat vzorek vůně a teprve doma se v klidu rozhodnout, jestli je tato vůně pro vás tou pravou.

8. Jak ovlivňuje typ pokožky vůni parfému
U lidí se suchou pokožkou se parfém rychleji vstřebává, takže i aplikace musí být častější. Pokud máte mastnější pokožku, pak vůně vydrží déle a je intenzivnější. Je to dáno tím, že oleje v pokožce rozpouští molekuly vůní, a tím udržují vůni parfému déle.

9. Proč voní parfém na kamarádce jinak než na vás
Skutečnost, že na každém z nás se vůně rozvíjí jinak, je známá a měl by ji znát každý. Je to ovlivněno několika faktory – typem naší pokožky, dále geny, stresem, teplotou pokožky a užívanými léky. Např. antikoncepce či antibiotika mění to, jak vůně působí.

10. Co prodlouží trvanlivost parfému
Parfém neuchovávejte nikdy v teplé a vlhké místnosti, nesvědčí mu ani přímé sluneční záření. Tyto tři faktory negativně ovlivňují kvalitu a trvanlivost parfému. Takže pokud máte parfémy v koupelně, rychle je přesuňte na temné, suché a chladné místo, například do skříně.