5 pánských vůní, které mohou bez obav nosit i ženy

Klasičtí parfuméři nerozlišují pánské a dámské parfémy, bohužel marketéři v kosmetickém průmyslu tyto kategorie vyžadují. Podle mě však každý parfém reaguje jinak na kůži různých lidí, proto si myslím, že takové rozdělení není třeba brát zcela vážně.

Ostatně sama bez jakýchkoli předsudků ráda čichám i k vůním, které jsou doporučovány pánům. Našla jsem 5 pánských vůní, které mohou bez obav nosit i ženy.

Ve světě parfémů je sestava vůní považována za umění a podle toho k tomu také parfuméři přistupují. Při hledání vhodného parfému nešetří času ani úsilí, aby zjistili, jaká vůně vyhovuje danému člověku, jeho osobnosti a konkrétní příležitosti, pro kterou vůni hledá. Neexistují pro ně orientální vůně vyhrazené jen bombastickým dračicím nebo energetické vůně určené sportovním mužům. Místo takových škatulek přemýšlejí v rámci kompozic, vzpomínek a pocitů.

Podívejte se na tyto vůně, které vám vřele doporučuji na vyzkoušení:

5 pánských vůní, které mohou bez obav nosit i ženy

Clinique – Happy for Men
Co to je? Limetka? Pomeranč? Grapefruit? Příjemné, svěží, letní vůně, které opravdu vykouzlí úsměv na rtech. Pokud bych ji vyzkoušela bez toho, že bych věděla, pro koho je stvořena, určitě bych neřekla, že jde o pánskou vůni. Veselá a jasná harmonie se na kůži za pár hodin proměnila do jemných mýdlových tónů. Příjemný, každodenní parfém bez jakýchkoliv extrémů.
Složení:
Hlava – mořský tón, limeta, mandarinka, zelený tón
Srdce – frézie, konvalinka, růže, jasmín
Základ – cedrové dřevo, středomořský cypřiš, guajakové dřevo, pižmo

Carolina Herrera – 212 Men
Květinová vůně, velmi jemná, o níž bych také neřekla na první přičichnutí, že je to pánská vůně. Má květinové srdce, kterému pepř a citrusy dodávají svěží a čistý dojem. Doporučuji vyzkoušet.
Složení:
Hlava – bergamot, koření, grapefruit, zelené tóny, levandule, petitgrain
Srdce – gardénie, zelený pepř, zázvor, šalvěj, fialka
Základ – guajakové dřevo, labdanum, pižmo, santalové dřevo, vetiver, kadidlo

Prada – Infusion D‘ Homme
Čistý, mýdlový a diskrétní. Celkově vzato je to elegantní vůně, ale nijak dotěrná. Hodí se do kanceláře nebo pro někoho, nebo kdo má rád minimalismus.
Složení:
Hlava – mandarinka, neroli, čisté tóny
Srdce – kosatec, cedr, vetiver
Základ – kadidlo, benzoin, pudrové tóny

Dsquared2 – He Wood
Napoprvé jsem cítila štiplavou, kouřovou, markantní vůni, která mi připomněla les při sběru hub. Je to sice charakteristická, ale naprosto příjemná vůně. Doporučuji vyzkoušet zejména těm, které rády nosí parfémy a nemusí přitom sladké nebo svěží vůně.
Složení:
Hlava – květ fialky, list fialky
Srdce – vetiver, cedr
Základ – bílá jedle, ambra, pižmo

Givenchy – Pi
První dojem je velmi intenzivní, je to okázalá, orientální vůně s nádechem vanilky. Následně se zjemní do příjemných měkkých tónů, nicméně stále zůstává intenzivní, odvážná a moderní zároveň.
Složení:
Hlava – tangerinka, pomerančové květy, rozmarýn, estragon
Srdce – borové jehličí, guajakové dřevo, lichořeřišnice
Základ – červený cukr, mandle, vanilka