Malá parfémová statistika

Jméno Michael Edwards je v parfémových kruzích opravdovým pojmem. Je to velice uznávaný odborník, který každoročně zpracovává parfémové novinky. Svá zjištění pak následně zveřejňuje v úžasné knize, a to včetně cenného a užitečného souhrnu vonných látek, tříd a skupin. Jde tak o jedinečnou bibli, průvodce a „databanku“ pro všechny milovníky vůní a parfémů. Jediná škoda je, že kniha Fragrances of the World 2016® 32nd Edition je tak drahá – stojí 210 amerických dolarů.

Letošní kniha obsahuje předmluvu od parfémového kritika Lucy Turina. Příručka konsoliduje ženské a mužské vůně do jednoho indexu, přičemž jsou barevně odlišeny dle pohlaví.

Zachytila jsem nicméně jednu zajímavou věc – statistiku, která ukazuje, jaké parfémy se v roce 2015 nově objevily ve srovnání s tím předchozím:

Zdroj: http://www.trbusiness.com/regional-news/international/artisan-launches-drive-fragrance-growth/105797

Podle této statistiky se v roce 2015 objevilo celkem 2044 nových parfémů, mnohem víc než v předchozím roce, kdy jich bylo 1768. Z toho 817 parfémů patří mezi tzv. niche nebo artisan vůně (tedy mezi umělecké/nezávislé výrobky parfémových značek). Z těch 2044 parfémů bylo „pouze“ 279 kusů flanker/imitací.

Pokud sečteme niche a flanker parfémy (279 + 817 = 1096), vyplývá z toho, že na trhu s mainstreamovými parfémy jich zhruba 1000 debutovalo. Z toho patřilo 66 mezi osobnostní parfémy (spojené s celebritami).

Ukazuje se tak, že dnešním trendem jsou tzv. unisex parfémy. Ty se loni prosazovaly stále více (v tabulce je najdete pod označením „shared“). V roce 2015 bylo uvedeno na trh 741 unisex vůní, zatímco pánských parfémů bylo „pouze“ 349.

I tady je patrný vliv niche parfémů, stejně jako fakt, že na trhu je čím dál více niche parfémů, které patří mezi unisex vůně určené mužům i ženám.

Co myslíte – je 2044 nových vůní za rok hodně, nebo málo? Osobně si myslím, že je to opravdu hodně. Pokud bychom je chtěli všechny vyzkoušet a očichat, museli bychom denně otestovat minimálně 6 nových parfémů. Nevím, zda by taková práce někoho zajímala. Mě rozhodně ano. Určitě bych do toho šla – s velkým elánem a radostí. A co vy?