9 vzácných vonných látek – 1. část

Včera jsem měla zvláštní telefonický rozhovor. Ale zajímavý. Se svou skoro čtrnáctiletou neteří jsme rozebíraly, co jsou to vonné látky. Překvapilo mě, že věděla, že vonné látky jsou takové, které působí na čichové receptory a vyvolávají vjem vůně nebo pachu. Mohou působit také na chuťové receptory.

A co vy? Přemýšleli jste někdy o vonných látkách? Rozhodla jsem se, že sestavím svůj seznam 9 vzácných vonných látek.

1) AMBRA – patřila po staletí k  nejvzácnějším a nejtajemnějším vonným látkám. Arabové ji nazývali „anbar“. Slavný učenec Ibn Siná (Avicenna) se o ní také zmiňuje ve svých knihách. Ambra byla používána jako afrodiziakum i jako lék při gynekologických onemocněních. Je součástí mnoha elixírů a vzácných parfémů. Surová ambra má nepříjemnou vůni a je stříbřitě šedá. Připravuje se z ní tinktura, která se používá ke zjemnění a fixaci těch nejdražších parfémů. Vzácnou ambru produkuje vorvaň. Dnes se vyrábí pouze uměle.

2) CEDR – z cedrového dřeva se stavěly chrámy, svou silou a ušlechtilostí cedr okouzlil mnoho starých kultur. V Libanonu je svatým stromem. O cedru se říká, že je to věčné dřevo a také cedr krále Šalamouna. Je mnohokrát zmiňován i v Bibli.

3) JASMÍN – květy jasmínu se sbírají velmi časně ráno, dokonce ještě před východem slunce, tehdy je totiž silice v květech nejsilnější. Proto se o jasmínu někdy hovoří jako o královně nebo králi noci. Je také spojen s měsíčním světlem a měsícem a taky s andělskými křídly. Zároveň je spojen s láskou a milostným uměním. Jedná se o nejvýznamnější látku parfémového průmyslu, je přidáván téměř do všech kvalitních parfémů.

4) KADIDLO – olibanum – planě rostoucí strom, který byl znám již starověkým civilizacím. Jedná se o nejznámější a nejpoužívanější vonnou látku, která byla určena k náboženským účelům. Milovaly a ctily ji téměř všechny staré kultury. Olibanum je – stejně jako myrha – nerozlučně spojeno s moudrou a krásnou královnou ze Sáby a její bohatou zemí Arabia Félix (Jemen). Kadidlo se vyskytuje i v biblických legendách, v níž si ho cenili jako zlato. Egypťané ho nazývali „Otcem vůní“.

5) MYRHA – jedna z nejdéle používaných vonných látek. Myrhovník je trnitý keř s drobnými vejčitými lístky. Je-li kadidlo „Otcem vůní“, pak je myrha „Matkou vůní“. Myrha bývá označována i za smyslnou vůni matky. Stejně jako kadidlo je spojována s legendami o královně ze Sáby. Používá se do mnoha parfémových kompozic, zejména do orientálního typu nebo do cypřišových fantazií.

Pokračování v dalším díle…

 

(Zdroj: Petra Hlavata – Archív vůní)