9 vzácných vonných látek – 2. část

Tady je pokračování článku o vonných látkách, které podle mě patří mezi vzácné.

6) OUD – arabský výraz pro dřevo, ale také termín pro vonnou esenci získávanou ze vzácného stromu Agarwood. Tento strom se musí nakazit speciální plísní Phaeoacremonium parasitica. Kvůli ní pak začne na svou ochranu vylučovat pryskyřici, po jejímž zásahu části tohoto dřeva ztěžknou a ztmavnou. Právě tato tmavá část se pak prodává. Oud je nejdražší dřevo na světě a také bájná látka Orientu – je nejstarší, ale i nejvzácnější vůní. Oud je mostem a také průvodcem – je tajemstvím, které odhalí jen ti, kterým voní.

7) PIŽMO – jedna z nejintenzivněji vonících látek živočišného původu. Název mošus je odvozen od staroindického slova muska – varle. V Orientu se mošus užíval jako téměř univerzální lék. Je součástí starých léčivých a vonných receptur. V přírodní podobě je to žlázový výměšek kabara pižmového. Obsahuje látky (substance), které jsou považovány za afrodiziakum. Pižmo bylo vždy velmi oblíbené na sultánských, císařských a královských dvorech. Od samého počátku, kdy jej lidé poznali a používali jako skvělou vonnou látku, je vysoce ceněno až dodnes. V současnosti se již většinou používá syntetická vonná látka, která dává vůním dřevitý tón.

8) RŮŽE – květina lásky, vůně krásy. Nejznámější rostlina Venušina, která je věčnou průvodkyní žen. Je součástí mnoha parfémů, ale i nápojů lásky, a dokonce i elixírů nesmrtelnosti. Pro výrobu silice je nutné květiny natrhat vždy časně ráno, kdy je v nich silice nejsilnější. Květy se sklízejí ručně a musejí se zpracovat do 24 hodin. Růžové silice patří k nejdražším, nejcennějším a také nejvzácnějším přírodním vonným látkám. Uvádí se, že pro výrobu 1 kilogramu destilované růžové silice je potřeba zpracovat přibližně 700 kilogramů květů. Kvůli vysoké ceně a výlučné vůni se používají pouze do luxusních parfémů.

9) SANTAL – je malý a vždy zelený strom, který je přirozenou součástí indické kultury. Je to nejvzácnější dar Indie, kde strom uctívají jako posvátný. V Indii jeho těžbu upravují přísná pravidla. Kácet a zpracovávat lze jen vzrostlé a 30 let staré stromy. Je důležitou součástí řemesla parfumérů. Santalová silice patří k vzácným a poměrně drahým přírodním vonným látkám, proto se v současnosti používá pouze do luxusních parfémů. Nejčastěji ji najdete v orientálních, dřevitých a cypřišových kompozicích.