Degustace parfémů s gurmánskou večeří
Vynikající a zároveň první unikátní zážitková akce v Česku pro gurmány se konala ve čtyřhvězdičkovém hotelu Schwaiger v Praze. Bylo to spojení jedinečné a zároveň exkluzivní zážitkové gastronomie s degustací parfémů.
Degustace parfémů s gurmánskou večeří
Celý projekt jsem nosila v hlavě již dva roky, a když jsem se letos potkala na jedné networkingové akci s báječnou Ivanou Bachtíkovou, jednatelkou firmy Kuchaři do domu, vše jsem s ní domluvila. Gurmánskou večeři pak připravil VIP kuchař do domu Jakub Hirsch s týmem.
Celé degustační menu bylo z levandule. Levandule není jenom aromatická a léčivá rostlina, ale je také používána v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Má harmonizující a uklidňující účinky na tělo i duši. Vonné silice z levandule se používají v parfémech a kosmetických přípravcích. Málokdo však ví, že levandule je výborná i v gastronomii.
Levander menu začalo s amuse bouche (menší předkrm, jehož název by se dal přeložit jako „pobavit svá ústa“, neboť amuse znamená bavit se a bouche je pusa).
Zážitek zintenzivnila vůně značky Apothecary – Levande.
Krémové podestýlkové vejce, houby, pečená cibule v popelu, křupavá chlebová kůrka s levandulovým olejem bylo servírováno nesmírně originálně – v krabičce od vajec. A k tomu speciální víno Portium Reserva Brut Cava s levandulí a citronovou kůrou.
Jako předkrm bylo crème brûlée z králičích jater s jemně uzenou smetanou, levandulovou marmeládou a brioškovou topinkou. Opět originální servírování v zavařovací skleničce. Doporučené víno – Blanc de Pinot noir Trkmanská Springer.
Dalším chodem byla polévka, a to konkrétně kulajda shot s houbovou kroketou a koprem. Jedinečná a originální. Servírováno se střikem novozélandského sauvignonu Endless River a vody Krondorf.
K tomu speciální niche vůně značky Molinard – Les Elements Levand. Francouzská rodinná značka Molinard vznikla v roce 1849 v Grasse. Jemnou vůni Les Elements Levand otevírá levandule, následně ucítíte santalové dřevo a v základu vanilku a pižmo.
Po krátké přestávce pokračovalo degustační menu rybou. Třeboňský kapr v bramborové strouhance s omáčkou z podmáslí s pečenou zeleninou a levandulovou majonézou. Umělecké servírování se zajímavým párováním – riesling Louis Guntrum.
Další niche vůně k degustaci byla od francouzské značky Fragonard s názvem Levande. Vůně čistoty a „prádelny“, která obsahuje levanduli, benzoin a pižmo.
Zábavná, voňavá a kreativní kulinářská ochutnávka pokračovala masem. 24 hodin pošírované hovězí „kobe beef style“ z farmy Pardubice, křenová omáčka, bramborové purée, uzená červená řepa a švestky. Bylo to opravdové umělecké dílo. A navrch víno Pinot noir Kraus.
K tomu jsme „degustovali“ niche vůni s názvem Duc de Vervins od druhé nejstarší parfémové značky Houbigant, která byla založena ve Francii v roce 1775. Aromatická vonná kompozice se otevírá tóny citronu, levandule a bergamotu. V srdci zahraje šalvěj, rozmarýn, muškátový oříšek a geránium. V základu jsou tóny pačuli, oakmoss (větvičník) a pižmo.
Závěr kulinářského večera patřil skvělému dezertu, který tvořil domácí levandulový jogurt, teplá kobliha a tvarohová zmrzlina. Originální a chuťově výborný byl pozdní sběr rulandského šedého Maidenburg Reisten. Vše doplnila lehká kolínská voda na závěr Bien Être Eau de Cologne, v níž se harmonicky mísí levandule, rozmarýn a italský citron.
Byla to opravdu ta nejlepší zážitková gastronomie, která propojila delikatesy skvělých chutí a vůní, úžasně kreativní menu z levandule, umělecké originální servírování a krásné parfémy. Mimořádný gurmánský a voňavý zážitek. Krásné stylové prostředí hotelu Schwaiger. Párování vín a příjemný sommeliér.
Všem děkuji za účast a těším se na příště.
Pokud máte zájem zúčastnit se příští akce, registrujte se zde a budu Vás s předstihem informovat, kdy a kde se bude konat.