Jak poznám, který parfém se ke mně hodí?

Stává se vám často, že se v parfumérii probíráte různými parfémy a vůněmi a stále ne a ne najít tu pravou?  Líbí se vám různé typy vůní, ale zatím jste nenarazily na takovou, kterou byste chtěly používat napořád? Máte pocit, že se vám na dané vůni vždycky něco nelíbí? Nebo vám v ní vadí nějaké tóny?

Často dostávám dotazy typu: „Jak poznám, který parfém se ke mně hodí?“ Pojďme se podívat, zda jsou nějaká kritéria, podle kterých byste měly vybírat parfém nebo vůni, abyste byly spokojené. Nebo na co se při výběru vůně zaměřit, aby se k vám hodila.

Je velice důležité, abyste znaly samy sebe. Abyste věděly, co se vám líbí. Máte rády květiny? A jaké květiny? Jaké ovoce milujete? Co vám chutná? To jsou základy, abyste mohly pokračovat dál.

Když už jste si udělaly analýzu toho, co se vám líbí, můžete začít hledat vůni, která vám bude vonět a s níž se budete cítit dobře. Základní pravidlo, které byste měly vždy dodržet, je, že by vůně neměla obtěžovat vaše okolí. Zároveň však musí korespondovat s vaší osobnosti a také s příležitostí, při které ji používáte.

Chápu a rozumím tomu, že výběr vůně, která nejlépe zdůrazní vaši osobnost, nebo dokonce vyzdvihne tu vaši stránku, kterou chcete posílit, je velkým uměním a pro mnohé někdy i celoživotním hledáním. Tajemství je však právě v neustálém hledání.

Jak poznám, který parfém se ke mně hodí?

Zkoušením a hledáním toho, co je vám příjemné a jakou vůni máte rády. Jemné, hladivé nebo mazlivé? Svěží citrusové vůně? Sexy kořeněné vůně?

Samozřejmě z toho také vyplývá, že nelze sáhnout po každé vůni nebo parfému. Vnímání vůně či parfému je velmi subjektivní a každý má rád jiné vůně. Takže znovu radím: zkoušet, zkoušet a znovu zkoušet. Zajděte si do parfumérie a hlavně se tam nenechte zmanipulovat ani prodavačkou, ani kamarádkou. Zkoušejte, co se vám bude líbit.

Klidně testujte podle flakonu, který se vám zalíbí. V této fázi neřešte ani cenu, ale ani značku. To můžete řešit, až když najdete tu „pravou“ vůni, která vám bude vonět a v níž se budete cítit dobře.

Doporučuji hledat i v regálech, které nejsou ve výši očí. I v parfumériích totiž platí známý marketingový trik, hojně používaný všemi prodejci.

V případě, že nerady chodíte zkoušet vůně do parfumérie, není nic ztraceno. Vhodnou volbou je koupě odstřiku nebo vzorku parfému. A to z toho důvodu, abyste si vyzkoušely vůni přímo na kůži. Může se totiž stát, že co člověku voní na papírku nebo na ruce, to mu může při pořádném navonění naopak začít vadit. Nebo se třeba můžete cítit dobře s vůní, která vás na papírku původně vůbec nezaujala.

Další možností je využití parfémového poradenství, během něhož vám odborník poradí s výběrem nejvhodnějšího parfému.

Se skutečným odborníkem – znalcem – se už svět parfémů nezdá být tím děsivým a neprůhledným voňavým mrakem, ale naopak vzrušujícím dobrodružstvím, na jehož konci máte velkou šanci najít parfém, který se stane vaší osobní značkou.