Jak správně skladovat parfém?

O tom, kam správně parfém uložit a jak ho skladovat, koluje řada mýtů. Jedním z těch největších je, že parfém je dobré ukládat do ledničky. Jiní zase tvrdí, že patří na tmavé místo. Ale jak je to ve skutečnosti? Jak byste měli správně skladovat parfémy?

Jak správně skladovat parfém?

Většina vůní vydrží mnoho let, a dokonce i několik desítek let po otevření mohou mít parfémy stále stejnou vůni. Hodně totiž záleží na jejich skladování.

Nejčastější mylnou představou je, že parfém patří do ledničky!

Jak správně skladovat parfém?

Pravdou sice je, že některé parfémové domy uchovávají některé produkty v chlazených prostorách, nicméně vůním to dlouhodobě neprospívá. Parfém není gulášovka, která vydrží déle, když je uložena v chladničce. Ve skutečnosti je to tak, že pokud ochladíte parfém – protože stále věříte tomuto mýtu – děláte špatnou věc.

Vhodným prostředím pro vůně není ani koupelna, kde je vlhký a mokrý vzduch. Vůním nesvědčí ani přímé sluneční světlo. Neprůsvitná či tmavá lahev parfému může částečně zabránit nejhorším škodám, nicméně vždy je lepší skladovat parfém ve tmě. Vůbec nejlepší je schovat ho před světlem a ukládat na suché a temné místo – např. do skříně v původní krabičce.

Stejně jako sluneční světlo, i teplo zhoršuje chemické složení vůní. Proto se nedoporučuje skladovat vůně v blízkosti radiátorů ani jiných zdrojů tepla. I poměrně mírné teplo může mít totiž negativní vliv na vůně. Aby vůně dlouho vydržela, je opravdu ideální vsadit na stálou pokojovou teplotu.

Výkyvy teplot, vlhkost a přístup vzduchu mohou mít na vůně špatný vliv, proto mějte raději flakonek vždy zavřený. Některé parfémové značky vyrábějí vůně bez klasického uzávěru, respektive víčka. Jsou to např. Escentric Molecules, Calvin Klein atd. Tyto vůně tedy skladujte v původních krabičkách, čímž je izolujete od vnějších vlivů.

V případě, že má vůně jinou barvu, je zahuštěná, její víčko je od pryskyřice a při použití ucítíte nevlídnou, pronikavou až ostrou vůni, bohužel už nemůžete očekávat nic dobrého. Pryskyřičná a kyselá vůně naznačují, že parfém má svou dobu užívání již za sebou.
Nezapomeňte, že největšími nepřáteli vůní jsou teplo, sluneční světlo a kyslík. Takže pokud chcete, aby vaše vůně vydržela dlouhou dobu, skladujte ji na temném a chladném místě. V žádném případě ne na poličce, zalité přímým sluncem.