Knihy o parfémech

O vůních bylo napsáno hodně knih. Bohužel na českém trhu knihy o parfémech moc k dostání nejsou. Nicméně i tak lze najít pár knížek s tematikou parfémů. Jde přitom spíše o romány než encyklopedie. Myslím si ale, že kdo jednou propadne světu vůní, hledá informace prakticky „všude“. Proto jsem sestavila seznam knih, které jsem sama přečetla a doporučuji je i vám.

Knihy o parfémech

knihy o parfémech

Patrick Süskind – Parfém: Příběh vraha
Pokud jste ještě tuto knihu nečetli, připravte se na hororový román. Hlavním hrdinou je mladý muž jménem Grenouille, který je tak posedlý vytvořením dokonalého parfému, že ho neodradí ani vražda. Kniha je velice čtivá a její hlavní podstatou je samotná vůně a uchopení základních principů vůně. V knize se také dočtete o výrobě vůní, dále o maceraci nebo enfleuráži.

Kathleen Tessaro – Sběratelka parfémů
Zajímavá, příjemná, odpočinková a dojemná kniha. Je plná vůní, ale zároveň také starých tajemství, touhy, křivdy a skrytých vášní – příběh, který je ukrytý v parfému. Kniha Sběratelka parfémů poslouží i jako úvod do světa parfémů. Dočtete se v ní rovněž o známé ruské parfumérce Madame Zed, která vytvořila pro módní dům Lanvin řadu parfémů v letech 1923–1924.

Cristina Caboni – Vôňa parfumov
Kniha Cristiny Caboni bohužel zatím nevyšla v češtině, nicméně pokud vám nedělá problém slovenština, doporučuji vám i tento zajímavý román. Jestliže milujete parfémy, máte se na co těšit – v této knize najdete hodně zajímavostí o jednotlivých komponentech, postupech i technikách. Také se dozvíte o základních surovinách světa vůní.

Tom Robbins – Parfém bláznivého tance
Parfém bláznivého tance je víceméně milostný román, nicméně i v něm se píše o výrobě parfému. Hrdinové knihy se snaží vytvořit recept na nejlepší parfém v dějinách lidstva. Zajímavým, ale překvapivým klíčem k tajemství nejlepšího parfému je přitom obyčejná zelenina – červená řepa.

Jonas Sylvia, Pehle Tobias – Parfém – Trochu jiný…
Malý lexikon – o historii, výrobě, jednotlivých druzích a složení vůní. V knize najdete základní informace o slavných značkách parfémů. Nechybí ani rady, jak s vůněmi správně nakládat a jak je používat.

Emilie Trepková, František Vonášek – Vůně a parfémy (Tajemství přitažlivosti)
Populárně-naučná, dnes už skoro nesehnatelná kniha. Útlý svazek o vonných látkách a parfémech, který obsahuje hodně odborné názvy a výrazy. Dozvíte se o dějinách parfumerie od starověku až po dnešní dobu, o historii vzniku známých parfumérských i módních firem a parfémů a také o tom, jak vzniká parfém. Nechybí ani rady pro výběr a používání vůní.

Pokud se vám tento článek líbil, sdílejte ho se svými přáteli na Facebooku!