Jak poznat originální parfém od padělku?

V dnešní době, kdy se dá lehce cokoliv zfalšovat, musíte být hodně obezřetní. O parfémech to platí dvojnásob, protože nekvalitní parfém může navíc poškodit i vaše zdraví.

Jak poznat originální parfém od padělku?

Jak poznat originální parfém od padělku?

1. Balení
Hodně vypovídající je, pokud najdete na krabičce chybně uvedený název parfému. Dokážete si představit, že by exkluzivní firma, která uvádí na trh značkový parfém, uvedla značku na svých produktech chybně? To je přece nemyslitelné. Značkové parfémy jsou luxusní zboží, taková chyba se proto nikdy nestává.

Další věc, na kterou si musíte dát pozor, je celofán. Není-li celofán na krabičce dokonalý, je to alarmující. Originální parfém by měl být vždy úhledně zabalený v celofánu. Samozřejmě existují i značkové parfémy, které celofán nemají. Týká se to například značek Calvin Klein, Laura Biagiotti, Guerlain či Davidoff.

Jak zjistíte, zda byla vůně nedotčena? Jednoduše zmáčkněte rozprašovač. U nového parfému ho musíte zmáčknout několikrát, aby se naplnila hadička. U použitého parfému rozprašovač stříká hned.

2. Láhev
Na plastových samolepkách pod lahví by měla být vždy uvedena země původu – např. ve formě Made in France, Made in USA apod. Na falešných (fake) parfémech ovšem země původu nebývají uvedené.

Originální parfémy navíc mívají velmi kvalitní lahvičky. Poznáte to podle toho, že jsou na povrchu hladké a jemné na dotek. Naopak padělky jsou trochu drsné a hůř tvarované. Víčko originálu by rovněž mělo pevně přiléhat k lahvi a zůstat na svém místě, když lahvičku překlopíte. Většina víček u padělků na lahvi přesně nesedí.

3. Obsah
Někteří lidé radí, že máte protřepat láhev, abyste zjistili, zda je parfém originální. Co byste ale měli vědět ve skutečnosti?

U originálních parfémů platí, že bubliny, které se objeví, když zatřepete lahví, by měly zmizet během cca 10 až 15 sekund. U „fake“ parfémů bubliny zmizí bezprostředně poté, co s lahví zatřepete. Také barva by měla být konzistentní. Pokud dokonale znáte určitý parfém, měli byste rozpoznat jeho původní barvu.

4. Vůně
Originální parfém má vždy 3 vrstvy: hlavu, srdce a základ. To je důvod, proč může parfém vonět jinak, než když jste se k němu poprvé přivoněli. Později totiž ucítíte srdcové tóny a nakonec i základ vůně.

Falešné parfémy sice mohou vonět povědomě, ale mají plochý, jednorozměrný tón. To znamená, že v nich chybí další vrstvy (akordy). Vůně originálního parfému by měla vydržet nejméně 2–3 hodiny, často i déle. Padělky nevydrží ani 1 hodinu.

Buďte vždy opatrní! Originální parfémy nakupujte na internetu nebo v kamenných obchodech. Raději nikdy nereagujte na inzeráty, nenakupujte na tržnicích nebo na různých aukcích. Tady totiž můžete na padělky (chcete-li fejky) snadno narazit. V normálních obchodech se však nemusíte ničeho obávat.

Podle mé zkušenosti je trh s parfémy v Česku velmi kvalitní. V běžných internetových obchodech (e-shopech) prodávají v podstatě pouze kvalitní zboží. Samozřejmě nějaká výjimka potvrzující pravidlo se vždy najde.

Doufám, že nyní máte dostatek informací, abyste poznali originální parfém od padělku.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej a dejte o něm vědět i svým přátelům!