S vůní proti jarní únavě

Je to až nepochopitelné. Nemohla jsem se dočkat jara a těšila se, že s prvními slunečními paprsky všechny moje starosti odezní. Jenže to se nestalo. Místo toho jsem unavená, mám bolavé nohy, těžkou hlavu a brzy odpoledne již přemýšlím o tom, že si potřebuji na chvilku odpočinout. Alespoň na půl hodinky si lehnout. O čem že to mluvím? O jarní únavě. Taky to takhle máte? Jak se dá vůní bojovat proti jarní únavě?

S vůní proti jarní únavě

S vůní proti jarní únavě…

Nedostatek světla, chladné zimní počasí, těžká jídla bohatá na kalorie, to vše musíte najednou změnit. Přepnou na lehčí „jarní režim“ ale nejde tak lehce. Jarní únava totiž úzce souvisí s našimi biorytmy. Ty nás bohužel výrazně ovlivňují. Důvod je prostý – máme za sebou dlouhou zimu s nedostatkem slunečního světla, které je pro nás tolik potřebné.

Jak bojovat vůní proti jarní únavě?

Pokud den začíná obtížněji, je nejlepší vyzbrojit se vůní. Ideální je použít vůni hned v koupelně! Někdy nás sice nakopne voňavá horká koupel, ale já raději doporučuji spíš osvěžující sprchu. K té se hodí povzbuzující rakytníkový sprchový krém třeba od Weledy. Nejenže osvěžuje, ale působí také na naši mysl díky svěží vůni pravých éterických olejů z pomerančů, mandarinek a grapefruitů uzrálých na slunci.

Pokud se vám podaří dopoledne správně „nastartovat motor“, musíte dbát na to, abyste ho udrželi v chodu správnými živinami. Proto na jaře zařazuji do jídelníčku více ovoce a zeleniny, piji alespoň 2 litry tekutin a nevynechávám ani pohyb. Nevím, jak vy, ale uprostřed zimy často mívám problém dodržet správný pitný režim. :)

Přes den pak nosím lehkou svěží vůni nebo parfém, například moji oblíbenou vůni od Penhaligon’s Quertus. Je to elegantní cypřišová vůně s výrazným a sebejistým charakterem. Limetka, citron, bergamot, mandarinka, jasmín, kardamom, konvalinka, pižmo, galbanum a santalové dřevo zajišťují, abych se cítila skvěle po celý den.

Po práci a lehké večeři přichází na řadu večerní relaxace! Mým osvědčeným tipem je uklidňující levandulová koupel. Přírodní éterické oleje z levandule totiž zcela uvolní tělo a uklidní smysly. Díky tomu se můžete těšit na klidný spánek, během něhož se tělo i duše po stresujícím dni uvolní. Občas při koupeli zapálím i vanilkovou vonnou svíčku. Sladká vůně vanilky napomáhá k prohloubení odpočinku a spánku, méně pak pociťuji příznaky jarní únavy.

Pokud máte nějaké své zaručené tipy, jak se zbavit jarní únavy s použitím vůně, napište mi.

Těším se na ně.