Le Grand Musée du Parfum

Francouzská metropole Paříž není jenom Mekkou módy, ale také parfémů. Jako milovnice vůní a parfémů jsem proto nemohla vynechat při své návštěvě Paříže velké muzeum parfémů – Le Grand Musée du Parfum. Jedná se o soukromé muzeum, které se nachází na ulici Faubourg Saint-Honoré číslo 73. Je to krásná a elegantní budova, která je celá jenom o vůních a parfémech. Ve čtyřech patrech je zmapován kompletní rozvoj a vývoj vůní od starověku až do současnosti.

Le Grand Musée du Parfum

Le Grand Musée du Parfum

Základní vstupné přijde na 14,5 eura, k tomu ale dostanete přístroj, v němž si můžete poslechnout nejenom o historii, ale i o dalších zajímavostech ze světa parfémů. Podle mého názoru je tak prohlídka vhodná nejen pro odborníky, ale i pro laiky, a dokonce i děti.

Přízemí je věnováno historii parfémů od dob egyptských faraonů až do současnosti. V dalším patře najdete laboratoř, kde se setkáte se zajímavými a překvapivými etapami výroby parfémů. Další patro se zase věnuje vůním, mezi nimiž můžete najít takové, které odpovídají vaší osobnosti.

Le Grand Musée du Parfum

Celá prohlídka je velice interaktivní, jsou do ní vhodně zapojené také moderní technologie. Nechybí ani sofistikované a zajímavé prezentace od Dominiqua Ropiona, Matilde Laurent či Jeana-Clauda Ellena. Díky inovativním elementům jsem měla možnost ponořit se do světa vůní a vyzkoušet více než 60 různých vůní, se kterými jsem se setkala během návštěvy muzea.

Le Grand Musée du Parfum

Prošla jsem i testem, při němž je nutné rozpoznat jednotlivé vůně z citrusových, květinových, dřevitých a gurmánských tónů. Na konci testu zjistíte, jak jste dopadli. Já dobře – rozpoznala jsem všechny vůně správně. :) Další zajímavostí je, že můžete očichat jednotlivé vonné látky, jako jsou bergamot, levandule, květ pomerančovníku, kosatec, jasmín, růže, tuberóza, kardamom, pačuli a další. Na přístroji přitom můžete navolit angličtinu nebo francouzštinu a poslechnout si zároveň i zajímavosti o jednotlivých vonných látkách.

Le Grand Musée du Parfum

Na konci prohlídky se dostanete do krásné parfumerie a knihkupectví. Bude se vám věnovat milá a velice ochotná expertka na vůně, která vám rovněž odpoví i všechny otázky, které máte. Pokud patříte mezi milovníky parfémů a vůní, nenechte si návštěvu Le Grand Musée du Parfum v Paříži ujít. Je to opravdu výborný tip.