Musée du Parfum Fragonard

Dalším muzeem, které jsem si během týdenní návštěvy Paříže prohlédla, bylo Musée du Parfum Fragonard neboli muzeum parfémů Fragonard. Značku Fragonard založil Eugene Fusch v roce 1926 v Grasse. Firmu pojmenoval na počest francouzského malíře Jeana-Honore Fragonarda. Muzeum založila v roce 1983 parfumerie Fragonard.

Musée du Parfum Fragonard

Musée du Parfum Fragonard

Muzeum parfémů Fragonard je nedaleko Opery Garnier na adrese 3-5 Square de l’Opéra Louis Jouvet. Je to místo, kde vám odhalí tajemství různých etap vzniku vůní. Prostory muzea jsou vybaveny dobovým nábytkem s expozicí o parfémech a jejich výrobě. Dvacetiminutová bezplatná prohlídka začíná historií a dějinami rodiny Fragonard, načež se u voňavkářských varhan dozvíte zajímavosti o olfaktorické pyramidě.

Musée du Parfum Fragonard

V interaktivních vitrínách je spousta předmětů spojených s 3000letými dějinami parfémů. Při prohlížení sbírky starých flakónů jsme měli možnost seznámit se s dějinami parfémů od starověkého Egypta až do současnosti. Dále nám průvodci krátce vysvětlili výrobu vůní v destilačních přístrojích, ve kterých probíhá extrahování parfémů. Poslední a závěrečnou částí prohlídky byla návštěva prodejny, kde byly k mání parfémy a další výrobky společnosti Fragonard.

Musée du Parfum Fragonard

Celý koncept je dobře vymyšlený. Prodejna je na konci prohlídky a očekává se od vás, že si opravdu něco koupíte. Přiznám se, že jsem původně neměla v úmyslu nic koupit, ale zároveň jsem měla pocit, že díky bezplatnému vstupu by bylo slušné si něco pořídit. Když si nic nekoupíte, budou se na vás dívat trošku kysele, že vás z celé té výhodné nabídky nic nezaujalo. Nakonec jsem si tedy pořídila 15ml parfém. Celá prohlídka muzea byla moc hezká, až na ten závěr, kde vás nutí k nákupu. Jinak ale prohlídku muzea parfémů Fragonard moc doporučuji. A pokud jdete cíleně na nákup parfému – tak máte vyhráno. :)

Musée du Parfum Fragonard