Nezastavitelná – Autobiografie – Maria Šarapovová

Kdo je Maria Šarapovová? Ruská profesionální tenistka, ale také symbol, značka a zároveň nejlépe vydělávající sportovkyně planety. Autobiografie ruské tenistky Marii Šarapovové je velmi silný, ale i dojemný příběh. Bojovnice, která od šesti let pilně pracovala na tom, aby se stala světovou jedničkou. Kniha Nezastavitelná se čte opravdu jedním dechem. Maria Šarapovová se ve své autobiografii poohlíží na celý svůj tenisový život.

Nezastavitelná – Autobiografie – Maria Šarapovová

Vypráví, jak rodiče uprchli po katastrofě v Černobylu, jak začala jako čtyřletá holčička s tenisem v sibiřském městečku a jak i přes začátky s tatínkem v Americe s pouhými sedmi sty dolary jako šestileté děvčátko věřila, že se jednou stane světovou tenisovou hvězdou. (Maminka zůstala v Rusku, protože nedostala vízum.) Kniha je upřímnou zpovědí tenistky – její zářivé kariéry i katastrof, které ji potkaly.

Kniha Nezastavitelná je velmi čtivá, je napsána snadno srozumitelným jazykem, samozřejmě i s výrazy tenisového slangu. Napětí, vzrušení, ale také dojetí a úžas, tyto pocity ve vás vyvolá příběh o tom, co vše Maria obětovala a dokázala. Maria Šarapovová upřímně vypráví o svém vztahu s otcem Jurijem Šarapovem, který byl jejím „tahounem“ a oporou, který byl schopen pracovat až do úmoru, jen aby své dceři pomohl stát se světovou jedničkou.

Zažila opravdu mnoho. Vyhrála Wimbledon, když jí bylo pouhých sedmnáct let. Stala se hvězdou i středobodem reklamních kampaní, ale zažila také, jaké to je být objektem žárlivosti. Vyhrála US Open (to je poslední ze čtyř tenisových turnajů nejvyšší kategorie – Grand Slamu, každoročně hraný na přelomu srpna a září). A když se jí zdálo, že teď už se nemůže nic pokazit – pokazilo všechno. Praskla jí šlacha v rameni a sport, který tolik milovala, znamenal pro ni jen bolest. Bohužel hry musela na nějakou dobu zanechat a cítila se zcela ztracená. Pak pomalu, kousek po kousku, začala znovu, ale musela se snažit jako nikdy předtím. Našla ale cestu zpět – naučila se hrát novým způsobem.

Kniha Nezastavitelná je opravdu silný a emotivní příběh líčící bojovný a nekompromisní postoj slavné tenistky. Je to příběh úžasného štěstí, ale také omylů a chyb, ostrého soupeření, rivality, příběh obětí a odříkání, místy i boje o přežití. A především neustálého odhodlání vyhrávat – zkrátka „porazit všechny“.

Autobiografii Marie Šarapovové Nezastavitelná doporučuji všem, kdo mají rádi inspirativní a motivační knihy. Kdo chtějí dosáhnout úspěchu. Ženám, které chtějí v životě něčeho dosáhnout. Je to příběh ženy, která díky své cílevědomosti a nezlomnosti dosáhla svého cíle.

P.S. : Věděli jste, že Maria Šarapovová má i vlastní parfém?

Maria Sarapova

Maria Sharapova – Maria Sharapova
Je to vůně čerstvých jarních květů a zelených tónů. Ve svrchních akordech působí smyslně bergamot, mandarinka a granátové jablko, srdcové tóny oživuje jasmín, rybíz, magnólie a gardénie. Základ tvoří ambra, pižmo a vanilka. Pokud milujete sladší květinovou kompozici s ovocným odstínem, doporučuji vyzkoušet.

 

Trenér odešel a já zůstala sama s tátou, jak tomu bylo v klíčových okamžicích vždycky. Usmíval se. Ne, víc než to. Smál se.
„Proč se směješ?“ zeptala jsem se.
„Protože vím, že ten zápas vyhraješ, proto se směju,“ řekl.
Nejspíš to bylo poprvé a naposled, kdy jsem tátu viděla se smát před zápasem.
„Zbláznil ses?“ zeptala jsem se. „Jak si proboha přišel na to, že bych mohla vyhrát?“
„Protože, se to už stalo“, řekl Jurij. „Protože včera v noci jsem to viděl ve snu, bylo to víc než sen. Už se to stalo. Vyhrála jsi zápas i celý turnaj. Stačí jen naplnit to, co se už stalo ve snu.“
Popadl mi ruku, podíval se mi hluboko do očí, takovým tím tvrdým pohledem bez mrknutí, a řekl: „Tohle ku@va vyhraješ, Marie. Běž. Vyhraj.“
„Cože?“
„Slyšelas mě. Vyhraj.“
„Pokud si myslíš, že můžu vyhrát, nejspíš ses nedíval.“
„Nic si nemyslím, já to vím. Teď jdi a udělej všechno, o čem jsme mluvili, a vyhraj.“
To mě nejdřív rozesmálo, pak rozzlobilo a nakonec vyděsilo. Ale zabralo to. V tu chvíli jsem ucítila, že pocit, jako bych neměla absolutně žádnou šanci a byla poražena dřív, než jsem se vrátila na kurt, se změnil ve víru, že vyhraju, pokud k tomu dokážu sesbírat vůli.