Recenze knihy: Dior

Asi neexistuje člověk, který by v životě neslyšel jméno Dior. Slavný módní návrhář Christian Dior nepotřebuje žádné představení. Úspěšná značka se zrodila už v únoru 1947, kdy přišla s novým stylem oblékání s názvem New Look. Do té doby zcela neznámý muž nabídl světu unikátní styl a eleganci a způsobil módní revoluci.

Recenze knihy: Dior

Recenze knihy Dior

Kniha Dior je portrétem od Isabelle Rabineau, která vám v této příkladné biografii odhaluje mnoho neznámých aspektů slavné osobnosti. Díky rozhovorům s lidmi, kteří k němu měli nejblíže k němu, jako jsou členové rodiny a přátele, se dozvíte, jaký byl ve skutečnosti. Byl to muž, který se velmi nerad ukazoval na veřejnosti. Byl také velkým milovníkem květin – konkrétně konvalinek. Ty miloval natolik, že jimi každé jaro zdobil knoflíkové dírky svých kostýmů, a to už od prvních kolekcí.

Kniha Dior je hodně zajímavá, ale bohužel velice těžkopádná. Podle mé zkušenosti se nečte úplně snadno, nicméně to vyvažuje fakt, že se díky ní dozvíte hodně zajímavostí o Christianu Diorovi. Třeba že jako dítě moc rád kreslil na všechno, co mu přišlo pod ruku, což vyvolávalo nelibost jeho učitelů ve škole. Že donekonečna čmáral do učebnic křivku ženské nohy na vysokých podpatcích. Nebo že byl takovým milovníkem květin a vůní, že dával místo románům přednost katalogům květin nebo knihám o přírodě. Dokonce se naučil nazpaměť názvy květin a znal i informace o vlastnostech různých keřů.

Christian Dior byl nejen velkým příznivcem malířství, architektury či fotografie, ale také jedním z velikých tvůrců moderny. Byl velkým kamarádem největších umělců své doby. Žil hodně hektickým životním stylem a také vedl neustálé hádky a konflikty se svou rodinou. Studoval mezinárodní vztahy a diplomacii, po škole se však začal živit jako galerista.

Až v roce 1946 založil krejčovství Dior. Jeho New Look se zrodil 12. února 1947 – tehdy představil světu šaty, které měly úzká ramena, zúžený pas, zdůrazněná prsa a k tomu dlouhou, širokou sukni. Úspěch se dostavil téměř okamžitě, protože to, co nabídl Dior, odpovídalo tomu, co si ženy přály. Móda před Diorem byla pochmurná. Šaty měly špičaté výstřihy s klipem. Až Christian Dior jim vrátil klasickou eleganci, ženskost a krásu. A právě u Diora jako jeho asistent začínal v roce 1953 mladý a nadaný Yves Saint Laurent.

Tian – jak si Dior přál, aby se mu říkalo v soukromí – si získal lidi nejen díky své mimořádnosti a citu pro ženskost a módu, ale také vůněmi. Pro první kolekci z roku 1947 byly inspirací jeho milované květiny. Parfém Miss Dior, uvedený na trh v roce 1947, je krásná cypřišová, květinová vůně. Diorovým přáním bylo vytvořit vůni, která by doslova voněla láskou. Název vůně vznikl, když za Diorem přišla do salonu jeho sestra, a Mitza Bricard (návrhářka klobouků, která vedla tvůrčí oddělení domu Dior) vykřikla: „Podívejte, přichází Miss Dior!“ A bylo to.

Recenze knihy Dior

Druhou vůní byla Diorama, kterou pro značku Dior vytvořil Edmond Roudnitska. Další vůní byla Eau de Cologne Fraiche. Protože Dior zbožňoval konvalinky, byla jeho snem vůně, která by byla založena na vůni konvalinek. Známý parfumér Edmond Roudnitska vytvořil revoluční vůni Diorissimo, díky níž zlomil moc sladkých parfémů, které tehdy dominovaly celému trhu.

Velký módní návrhář zemřel v 52 letech na dovolené v Itálii. Tajemství módy přitom hájil až do konce.

Pokud milujete módu, neváhejte si knihu přečíst. Je to biografie slavného módního návrháře a zároveň složité osobnosti plné paradoxů. Byl to návrhář, který za necelé desetiletí proměnil módu v umění. Byl to muž, který chtěl být v jiné kůži. A tím, co uměl, to také dělal – umožňoval ostatním „převléct kůži“.

Vypráví se tato anekdota: Christian Dior často žádal svého šoféra, aby udělal několikrát znovu a znovu kolečko, než si troufl vstoupit do svého krejčovského salonu, protože měl úzkost z toho, že bude muset čelit svým týmům, kdyby náhodou podle vlastního mínění neuspokojil všechny jejich požadavky.

Isabelle Rabineau: Dior

Recenze knihy Dior

Christian Dior byl knížetem chvilkové slávy, knížetem světla, ale znal a respektoval prizmata temnoty.

Isabelle Rabineau: Dior

Líbil se vám článek? Sdílejte jej a dejte o něm vědět i svým přátelům!