Parfémy a alergie

Naštěstí nepatřím do skupiny lidí, kteří trpí alergií na parfémy. Nicméně nedávno se na mě obrátila moje kamarádka z dětství, abych jí poradila, co má dělat, když má alergii na parfém. Případně jaký parfém bych ji doporučila, protože parfémy miluje a nedovede si představit život bez nich.

Parfémy a alergie

Parfémy a alergie

„Alergie“ pochází z řeckých slov allos (jiný či změněný stav) a ergon (reaktivita, práce, reakce). Slovo „alergie“ vytvořili americký pediatr maďarského původu Béla Schick a rakouský vědec a pediatr Clemens von Pirquet. Právě oni totiž v roce 1906 zjistili, že někteří lidí mají přehnané reakce na jinak neškodné látky.

Podle Wikipedie je alergie přehnaná, nepřiměřená reakce imunitního systému organismu na látky, se kterými se běžně setkáváme v našem prostředí. Je způsobena nesprávnou aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulinu E (IgE) vlivem daného alergenu.

Stává se vám někdy, že máte extra citlivý nos na jakékoliv vůně, nebo dokonce na pachy? Po stříknutí vůně začnete strašně kýchat? Snažíte se přestat, ale nejde to? Teče vám z nosu, a hlavně z očí? Nos i oči vás svědí? Pak máte alergii…

Když máte alergii, jste přecitlivělí na nějakou látku, která jinak lidem nepůsobí žádné potíže. Jsou to reakce na alergeny (název látek), které vyvolávají příznaky alergie.

Lidi alergičtí na parfémy mívají alergické reakce. Například mají pocit štípání v nose. Je to podobné, jako byste „šňupla“ něco hodně pálivého, např. čili nebo pepř. Někoho může hrozně rozbolet hlava, protože mu alergeny způsobují migrény. Jsou i takoví, kteří když si aplikují jakoukoliv vůni na krk nebo do oblasti dekoltu, tak jim naskočí červené fleky, nebo dokonce hnisavé pupínky.

Někdo nemusí mít žádné kožní reakce, ale třeba astmatický záchvat. Nebo již zmíněné migrény či pocit na zvracení. Některým lidem se točí hlava a cítí se hodně špatně, skoro na omdlení.

Alergická reakce je hodně závislá na době a intenzitě kontaktu s kůží. Také souvisí s tím, jakou má daný člověk imunitu a v jakém celkovém zdravotním stavu je.

Před několika lety, když jsem měla hodně stresující období, se mi stávalo, že jsem měla alergii „skoro“ na všechno. Nesnesla jsem na kůži deodorant ani vůně. Dokonce jsem se nemohla ani líčit, protože se mi na obličeji hned objevily ošklivé rudé fleky. Kožní lékařka mi předepisovala různé preparáty. Dokonce mi zakázala, abych používala jakákoliv líčidla.

To bylo strašné. Když jsem se nemohla líčit do práce, bylo to pro mě velice nekomfortní, zkrátka jsem se necítila ve své kůži. Na druhou stranu jsem se začala více zajímat o to, co celý problém způsobilo. Vyřadila jsem veškeré kosmetické produkty, které byly parfémované. A radikálně jsem změnila na měsíc svůj jídelníček. To mi pomohlo. Zároveň jsem zjistila, že jakmile se mi duševní rovnováha stabilizovala, alergická reakce i se změnou jídelníčku odezněla.

Parfémy a alergie

Parfémy a alergie

Výzkumy ukázaly, že vonné látky v parfémech nesmírně dráždí dýchací ústrojí. A proto mohou snadno způsobit astma. Hlubší výzkumy uvedly, že je přímá souvislost mezi látkami obsaženými v parfémech a vývojem astmatu.

Ale co jsou to za látky, které mohou způsobit takové problémy?

Alergie často vyvolávají vonné látky jako oakmoss extrakt (oakmoss – větvičník slívový), kyselina skořicová (cinnamic aldehyde nebo cinnamal), skořicový alkohol (též cinnamylalkohol nebo fenylalylalkohol) a jeho deriváty (α-amyl cinnamic alcohol), dále geraniol, hydroxycitronellal, isoeugenol a eugenol. Dokonce i přírodní složky mohou vést k alergické reakci, například hřebíčková silice, olej z muškátového oříšku nebo skořicový olej.

Taky bergamot může způsobit alergii. Jedná se o tzv. berloque dermatitidu – je to druh fotodermatózy vznikající na kůži po aplikaci některých kosmetických přípravků obsahujících bergamot.

Co tedy dělat, když máte alergii na parfémy?

V první řadě je dobré zjistit, na jakou parfémovou látku jste alergičtí. Samozřejmě to může být kterákoliv. Ideální je, pokud máte od parfému krabičku – pak můžete zjistit složení vůně.

Každopádně na krátkou dobu pozastavte používání parfému či deodorantu. Pokud příznaky zmizely, můžete začít znovu aplikovat. To vám dává možnost odfiltrovat, jaká látka způsobila problém. Pokud lékař zjistí, na jakou konkrétní chemickou látku jste alergičtí, vyhněte se jakýmkoliv výrobkům, které ji obsahují.

Tip:
Můžete vyzkoušet parfémy ve formě CPO – jedná se o parfémové oleje. Parfémové oleje hodně používá arabský svět. Parfémové oleje se nanášejí skleněnou tyčinkou umístěnou v uzávěru flakonu, protože neobsahují alkohol.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál svým přátelům.