Pomeranč, pomeranč, pomeranč…

Vůně pomerančů nás okouzluje nejenom o Vánocích, mám ji spojenou také s příchodem dobrého počasí. To mám také pocit, že bych se nejraději zahalila do vůně pomerančů.

Nedávno jsem si hrála s myšlenkou, jaká by pro mě byla ideální pomerančová vůně. O Vánocích mám nejraději sladké a trošku kořeněné (například skořici a hřebíček). S ohledem na blížící se hezké počasí bych radši volila svěžejší variantu. Jak jsem dosud zjistila, „pomerančové“ parfémy spadají spíše do druhé kategorie. Parfémový průmysl používá několik typů citrusů – mezi nejčastější komponenty patří červený pomeranč, mandarinka, grapefruit, citron, limetka, tanžerina, bergamot. Osobně mám ráda sladkou vůní pomeranče, hlavně když jeho vůně vystupuje do popředí, a není natrpklá nebo spojená s aldehydy.

Pomeranč je samozřejmě součástí mnoha vůní jako jedna ze složek, nicméně já jsem se snažila vybrat ty vůně, v nichž má pomeranč větší roli nebo je vůně specificky postavená kolem něj.

Eau D’Orange Verte  Hermés
Eau D’Orange Verte je Mekkou citrusů – výbuch citrusových nót s pomerančovou kůrou a listy pomerančovníku v hlavní roli, doprovázená citronem, mandarinkou, mátou a poupaty černého rybízu.

Mat; Orange  Masaki Matsushima
Aromatická citrusová energetická bomba od japonského módního návrháře. Je plná sladkého, šťavnatého ovoce s lotusem.

L’Instant Fleur de Mandarine – Guerlain
Kdyby byla k dispozici v Česku, již dávno bych si jednu koupila – tak slibné jsou její ingredience. Kromě mandarinky, bergamotu a hořkého pomeranče zahrnuje také magnólii, hyacint, ambru a cedrové pižmo.

Amor Amor Summer 2011  Cacharel (for women)
Není to vysloveně „pomerančový“ parfém. Mezi složkami jsou granátové jablko, krvavý pomeranč, vonokvětka (osmanthus) a ambra.

Infusion de Fleur d’Oranger  Prada
Pomerančová vůně bez pomerančů. Hlavní roli zde hrají pomerančové květy, jimž asistuje jasmín a tuberóza. Jedna věc je jistá – je to pravá ženská vůně!

A která pomerančová vůně je ta vaše?