Použití parfému

Volba vhodného parfému a jeho používání je skutečným uměním. Vyžaduje sofistikovanost, estetiku a praxi – pokud zvládnete tuto „vědu“, budete atraktivní, smyslní a uděláte na svůj protějšek silný dojem. Ukážu vám, co je při použití parfémů důležité.

Osobní prostor vůní by měl být zhruba na délku paže. Dál od takto vymezeného prostoru by již nemělo být cítit nic, protože silnější oblak vůně může být pro ostatní velice rušivý. A také poukazuje na nevkus. Vůně jsou naším osobním „vzkazem“ pro ty, kteří vstupují do našeho osobního prostoru, což je potřeba mít vždy na paměti.

Použití parfému

Jedinečné vlastnosti

Volba správného parfému je určující, protože stejná vůně působí různě na různých lidech. Je to důsledkem rozdílného povrchu kůže. Podílí se na tom stravování, rovnováha kyselin, typ (sušší nebo mastnější kůže) či barva kůže, nálada a vnější vlivy životního prostředí. To vše má dopad na účinek a trvanlivost vůní. Koneckonců to můžete pozorovat sami, pokud drasticky změníte stravovací návyky, ocitnete se v jiných klimatických podmínkách nebo prožíváte větší napětí a stres než obvykle. Pak může vaše oblíbená vůně změnit svůj charakter a trvanlivost.

Při volbě správného množství a síly vůně nesmíte ignorovat biologickou specifičnost, že nos často není schopen detekovat nošenou vůni, protože si na ni již navyknul – to je tzv. čichová únava. Raději se vždy zeptejte známých, než nanesete další vrstvu vůně – může se stát, že vůně je již tak dost silná.

Pokud máte v těle vyšší podíl tělesného tuku, zůstává vůně zachována déle a je silnější a zvučnější. Parfém se nicméně rychle vypařuje, když je vaše kůže suchá, pokud při namáhavém cvičení navíc držíte ještě nízkotučnou dietu nebo když se dostanete do studených klimatických podmínek. Když je ale vaše kůže tmavší a mastnější nebo když panuje teplé počasí, je vhodnější použít méně parfému či zkusit lehčí vůni – zejména přes den a během pracovní doby. Smyslnější a těžší vůně si nechte na večerní hodiny, kdy se ochladí nebo kdy vyrážíte na romantickou schůzku. I roční období se počítá. Mnoho lidí s příchodem chladnějšího počasí změní vůně na těžší kořeněné nebo smyslnější orientální. V teplém letním období je zase vhodné vybírat mezi příjemnými, lehkými, svěže květinovými, citrusovými vůněmi v koncentraci Eau de Toilette nebo Eau de Cologne.

Vrstvení

Co dělat, když máte suchou kůži nebo na vás z jiných důvodů nezůstává vůně dlouhou dobu? Někteří lidé rádi používají vrstvení vůní. Samozřejmě to vyžaduje větší finanční investice, protože není na škodu, aby stejnou vůni obsahovaly sprchový gel, tělové mléko a parfém. Při koupání použijte parfémované mýdlo nebo sprchový gel, poté – ještě na mírně vlhkou pokožku – parfémované tělové mléko. Samozřejmě nezapomeňte použít deodorant do podpaží (je dobré ho mít opět ve stejné vůni, ale postačí i nějaký bez vůně). Pokud by to už bylo hodně nákladné, použijte mastný krém bez vůně, a až poté parfém – to hodně zvyšuje trvanlivost vůně. V případě suché pokožky je samozřejmě na zvážení použití koncentrovanějších parfémů. Také se doporučuje lehce nastříkat vůni do vlasů.