Používáte kávová zrna k neutralizaci čichu? Je to chyba

Představte si následující scénář: jdete si do parfumérie vybrat novou vůni a prodavačka vám při očichání druhé vůně nabídne malou misku s kávovými zrnky, abyste si díky nim tzv. neutralizovala čich. Stalo se vám to někdy? Určitě ano, je to běžné.

Používáte kávová zrna k neutralizaci čichu? Je to chyba…

Používáte kávová zrna k neutralizaci čichu? Je to chyba

Právě v parfumériích je to bohužel velmi rozšířené. Jednou mi dokonce prodavačka vyprávěla, že každý nos je údajně jiný. V obchodě s vůněmi, kde pracovala, měli pravidlo dát zákazníkům očichat maximálně 5 vůní. Poté musela nabídnout zákazníkům kávová zrnka a teprve po minutové pauze se mohlo čichat vesele dál. Dle jejího sdělení to prý nijak vůně nezkresluje. Je to jeden z mýtů – stejně jako třeba to, že při přičichnutí ke kávovým zrnkům bude nos váš vytříbenější. Nebude. Je to velký omyl.

Proč neutralizace čichu kávou nepomáhá? Protože vůně kávy je velmi silná – obsahuje zhruba 4000 molekul. Navíc je jiná než většina vůní. Takže pokud si v parfumérii přičichnete ke kávě a pak znovu k vybrané vůni, následně znovu ke kávě a zase k dalšímu parfému, budete cítit různé vůně.

Káva je velmi komplexní, složitá molekula, kterou je těžké identifikovat, zároveň je ze své podstaty velmi silná. Nos tedy „nevymyje“, ale spíše se k němu „přilepí“. Očichání kávových zrnek nebo kávy tedy při „vyčištění“ nosu nepomáhá, místo toho vám dodá jen falešný pocit, že tomu tak je. Váš nos se naopak unaví a vůně, resp. parfémy, k nimž následně přivoníte, budou úplně jiné. V podstatě velice odlišné od aromatu kávy. Káva jednoduše unaví nos do takové míry, že po přičichnutí k parfému již nic neucítíte.

Dr. Alexis Grosofsky, profesorka psychologie na Beloit College, vědecky prokázala, že kávová zrna nezneutralizují čich ani neobnoví vaše olfaktorické vnímání.

Možná jste nikdy nepřemýšleli nad tím, proč v parfumériích mají kávová zrnka. Tento mýtus je již tak zažitý, že je téměř nemožné najít parfumérii bez kávových zrn! Ta ale mají jen jediný účel – aby vás rozptýlila. Věřte, nebo ne, je to jen marketingový trik!

Co tedy můžete použít k neutralizaci svého nosu, když už cítíte čichovou únavu? Odpověď vás asi překvapí, ale nejlepším způsobem, jak se vypořádat s čichovou únavou, je přičichnout k vlastnímu tělesnému pachu na kůži. Ideální je ta část těla, na které nemáte aplikovanou vůni. Pomáhá také čerstvý vzduch!

Parfumérský průmysl se skládá z marketingových specialistů, obchodníků a dalších osob zaměřených na zisk. A když kdysi někdo vymyslel, že kávová zrnka „jsou dobrá” k neutralizaci čichu, další generace nad tím již ani nepřemýšlejí. Jelikož to vidí všude, tak to zkrátka používají také. Ale není to tak. Proto kávu radši jen pijte, v parfumériích k ní nečichejte.