Vánoční vůně

Pro mnohé lidi netvoří vánoční atmosféru jen ozdobené ulice a výlohy nebo písničky v nákupních centrech, ale hlavně typické sváteční vůně, jako jsou pomeranč, skořice a hřebíček. Tyto vůně ohřejí naši duši nejen na Vánoce, ale i při běžném používání. Mnohé parfémy a vůně totiž obsahují tóny pomeranče, skořice nebo hřebíčku a jejich kombinace.

Vánoční vůně

Vánoční vůně

Pomeranč
Vůně, které obsahují pomerančové esenciální oleje, zpravidla patří do skupiny zelených vůní. Jsou to ingredience pro svěží a sportovní vůně, pro ženy, které milují přírodu a aktivní životní styl. A když je svěží pomeranč spojený s hřebíčkem a skořicí, vybaví se nám navíc i teplo domova. Citrusy – vedle pomeranče také citron, limetka, mandarinka nebo grapefruit – patří mezi nejběžnější přísady parfémů.

Citronové nebo pomerančové vůně zlepšují náladu a dodávají energii. Pomerančový esenciální olej se získává zevnitř slupky a extrahuje se pomocí lisování za studena nebo destilace. Pomeranč se oloupe, dužina se pobodá a potom se vše rozdrtí. Esenciální olej z květu pomerančovníku se získává destilací: horká pára proniká přes části rostliny, aby aromatické molekuly unikly spolu s ní, načež se vše shromažďuje do nádobky; pak se pára ochladí a mění na kapalinu – nakonec se odstraní olej plovoucí na hladině vody.

Doporučuji vyzkoušet tyto vůně s pomerančem:

Atelier Cologne – Orange Sanguine
Energetická bomba, jako čerstvě vymačkaná šťáva pomeranče. Milujete-li pomeranče, bude to pro vás skvělá volba. Tato vůně má schopnost navodit energii a dobrou náladu.

Clinique – Happy
Vůně štěstí, radosti a úspěchu. Vůně sice byla vytvořena před dvěma desítkami let, nicméně umí stále dodat hodně pozitivní energie. Ideální do pracovního prostředí.

Hermès – Elixir des Merveilles
Sladká pomerančová kůra, zářící jantar a lesní tóny. Vůně, která je jako klidná procházka v lese po dešti. Absolutně stylová, rozhodně unisex a s dlouhou výdrží, alespoň na mé pokožce.

Skořice
Skořice pochází z jihovýchodní Asie, kde se používala jako lék i koření. Parfuméři ji využívají pro její charakteristickou vůni. Je sladkohořká, s dlouhotrvajícím účinkem. Vědecký název koření je hebrejsko-arabský a znamená „voňavou bylinu“. Po staletí byla používána jako afrodiziakum. Esenciální olej se buď vyrábí z listů, nebo z vnitřní kůry. Pro extrakci esenciálního oleje je kůra dřeva oloupána a jeden den zanechána, aby dozrávala a vysušila se. Poté se odškrábe vnější vrstva a vnitřní vrstva se nechává dále vysušit, dokud se nesroluje jako váleček. Pak se extrahuje destilací vodní párou na 1 až 2 % oleje. Skořicový olej je hustá, bezbarvá, aromatická tekutina s pikantní sladkou chutí, která je dobře mísitelná s alkoholem a slabě rozpustná ve vodě.

Doporučuji vyzkoušet tyto vůně se skořicí:

Diptyque – Eau Lente
Skořice, hřebíček, koření a opoponax dávají vůni teplost a hřejivost. Vůně nejen pro slavnostní příležitost, ale i na běžné nošení. Je vhodná pro všechny milovníky vůně se skořicí. Ideální pro zimní období.

Cindy Crawford – Joyful
Osvěžující a radostná vůně, která povznáší ducha. Obsahuje tóny citronu, frézie, broskve, lilie, skořice a teplé dřevité tóny.

Fragonard – Grain de Soleil
Vanilka, skořice, kosatec, pomerančové lístky, santalové dřevo, ambra, pačuli, jasmín, kadidlo, heliotrop a růže spolu tvoří krásnou, bohatou a teplou vůni. Je to vůně do chladného počasí.

Hřebíček
Hřebíček je v podstatě nerozvinuté poupě stále zeleného stromu, vysokého asi 10 metrů s podlouhlými listy a růžovými květy, podobajícími se květům myrty. Listy rostliny jsou jako oštěpy a jejich květy jsou světle růžové nebo fialové. Populární koření a vůně se získá sušením čerstvě sklizených mladých pupenců. Ty se suší v palmových listech, dokud nejsou tmavé. Do 18. století se rostlina pěstovala pouze na moluckých ostrovech, nyní se pěstuje na Madagaskaru, Zanzibaru a v tropických oblastech afrického kontinentu. Esenciální olej z hřebíčku je silný, aromatický, teplý a sladký. Vedle výroby parfémů se používá také k aromatizaci potravin a nápojů nebo jako odpuzovač mravenců. Esenciální olej se extrahuje ze suchých poupat formou parní destilace.

Doporučuji vyzkoušet tyto vůně s hřebíčkem:

Yves Saint Laurent – Opium
Kořenitá, orientální vůně kombinující akordy mandarinky, pomeranče, hřebíčku, pepře a koriandru. Legendární vůně patřící do kategorie nejlepších vůní všech dob.

Serge Lutens – Serge Noire
Vonná kompozice s tóny hřebíčku, kadidla, skořice, jantaru, pačuli a dřevitých akordů. Tyto ingredience dávají vůni hřejivost a nezapomenutelnost.

Revlon – Charlie Gold
Sladce kořenitá, hřejivá vůně ideální v chladném zimním období. Počáteční výbuch je trochu silný, ale po několika minutách, když se vůně rozvine, je naprosto fenomenální. Je to velmi jemná, svěží a elegantní vůně s dlouhou výdrží.

Jaké je vaše oblíbená vánoční vůně?