Recenze knihy – The Perfume Collector

Již delší dobu hledám knihy, které jsou spojeny s parfémy a vůněmi. Snažím se je dát dohromady. Bohužel v Česku je stále málo knížek o parfémech, a tak nezbývá nic jiného, než hledat v cizojazyčné literatuře. Nedávno jsem našla zajímavý a vzrušující román od Kathleen Tessaro „The Perfume Collector (vydaný v roce 2013).

Miluji knihy, které se odehrávají v současnosti, ale mají zároveň přesah i  do minulosti, dychtivě pak čekám na chvíli, kdy se obě vlákna prolnou. Při čtení knihy „The Perfume Collector“ jsem se najednou ocitla v Paříži před první světovou válkou, ale rovněž v zářivém Londýně v polovině 50. let. Na jedné straně je tak v knize latentní strach a ztráta, na druhé straně výstřednost.

Naše hrdinka Grace Munroe je nešťastná v aristokratickém a snobském světě, a tak se smíšenými pocity, mezi nimiž vládne radost i strach, začne pátrat po záhadném dobrodinci. Francouzská advokátní kancelář jí totiž doručí dopis, v němž jí bohatá parfémová múza Madame Eva d’Orsey odkázala svůj majetek. Grace Munroe ale Evu d’Orsey nezná a neví o ní vůbec nic. Začne proto pátrat po tom, kdo byla vlastně Eva d’Orsay, která všechno dokázala jenom  díky svému talentu, a jakou cenu nakonec zaplatila za úspěch.

Knihu jsem hltala s rozkoší. Bavil mě příběh Evy d’Orsey, který líčil vzestup a pád slastné, mladé, talentované dívky. Záhadu sice odhalíte zhruba v polovině knihy, ale spisovatelka pracuje tak dravým stylem a s takovým rozmachem, že ji za to není možné vinit.

Navíc kniha funguje i jako malý úvod do světa parfémů, který vám otevře zcela nový svět skrze vaše smysly. Doslova vás povede za nosem – ať už jde o sklízení jasmínového pole, vůni sněhu, svádění nebo touhy. Dozvíte se, že úkolem parfému je sdělit váš příběh: kdo jste, kdo můžete být, možná i to, kým byste chtěli být… Ale máte strach. To všechno je možné. Vůně je velmi intimní věc, stejně jako rukopis nebo hlas. Sděluje takové pocity, které nemají žádná jména, žádné jazyky.

Dočtete se také o málo známém „nosu“ Madam Zed – ruské emigrantce, která ve 20. letech pracovala pro módní dům Lanvin jako návrhářka parfému. Její známý parfém byl Mon Peche (My Sin).

Le droit de Choisir – to je hlavní sdělení knihy. V překladu to znamená právo volit. Každý si zaslouží mít právo rozhodnout, zda je mladý, nebo starý, bohatý, nebo chudý, šťastný, nebo nešťastný. Koneckonců, lidé mohou žít svůj život jen tehdy, když dostanou základní právo, aby ho formovali. Grace Munroe tuto příležitost dostane a žije s ní.