Recenze knihy – Il sentiero dei profumi

Prvotina italské spisovatelky Cristiny Caboni „Il sentiero dei profumi“, která získala ještě před vydáním mezinárodní uznání, bohužel zatím není dostupná v češtině. Nicméně ve slovenštině je již k mání i na českém trhu pod názvem „Vôňa parfumov“.

Vôňa parfumov

zdroj: http://www.martinus.cz/?uItem=195266

 

Kniha zavede čtenáře do tajemného světa parfémů a popisuje ho mnohostranně, korektně i přesně po odborné stránce. Román vypráví příběh mladé ženy, která sice patří do starobylého rodu parfumérů, ona se ale k parfémům otočí zády a snaží se žít normální život či založit rodinu. Život ji ale znovu vrátí tam, v čem je opravdu dobrá – a to jsou vůně.

Kromě hledání „dokonalého parfému“ je cílem najít také lásku a štěstí. Kniha je velice zajímavá, dojemná a vzrušující zároveň! Přečetla jsem ji během dvou dnů.

Umožní vám nahlédnout do uzavřeného světa parfémů a speciálně do problematiky niche parfémů. Ukáže vám jedinečné tajemství tvorby parfémů nebo proč jsou pro speciální parfémy nezbytně nutné bezchybné suroviny. Zároveň vám představí vášeň a nadšení, které jsou klíčové pro práci každého nezávislého parfuméra.

Tento román vřele doporučuji všem milovníkům či vášnivým sběratelům parfémů, protože je to osvěžující a zároveň poučné čtení. Díky knize můžete objevit mnoho zajímavostí o komponentech, postupech či technikách. Na konci knihy je samostatná část, která je věnována základním surovinám ve světě vůní. Myslím si, že právě tuto část si ještě několikrát přečtu, pokud budu potřebovat inspiraci.

Při čtení se mi nejvíce líbilo, jak spisovatelka oživila různé vůně, že tyto vůně působily jako jemné předivo života mladé ženy na její hrbolaté cestě k opravdovým citům. Napínavý děj a zajímavé poznatky o parfémových ingrediencích mě neskutečně obohatily.

Říká se, že kniha člověka posune vždy dál. Mě tato kniha nejenže posunula, ale také skutečně obohatila. Nejenže jsem získala nový úhel pohledu na svět parfémů, ale kniha mi připomněla skutečnost, že ačkoli je již parfém dnes každodenní věcí, má na člověka a jeho duši stále obrovský vliv.