Recenze knihy: Moje cesta

Miluji knihy. Vždycky jsem ráda četla a knize dávám už léta přednost před sledováním televize. Čtení knih mě obohacuje. Myslím si, že kniha je skoro lepší přítel než pes. Dobrá kniha mě vždycky úplně pohltí. Je to nepopsatelný a jedinečný zážitek. Každá kniha mi pomáhá nejen rozšiřovat vědomosti a obzor, ale dopřeje mi také notnou dávku inspirace.

V lednu jsem se proto přihlásila do „klubu“, v němž každé dva měsíce dostáváme název knihy, kterou máme přečíst. Po přečtení máme napsat, co jsme se z ní naučili nebo co se nám nejvíce líbilo a proč. Když to splníme, můžeme pokračovat do dalšího kola s další knížkou. Je to hodně zajímavé a vzrušující.

Kniha Moje cesta od americké návrhářky Donny Karan v seznamu knih, které jsme měli přečíst, nebyla. Dostala jsem ji jako dárek k Vánocům, a protože knihy o parfémech v Česku moc k dostání nejsou, začala jsem kromě doporučených knih z klubu číst i takové, které mají něco společného s parfémy.

A to je právě případ knihy Moje cesta, jejíž autorkou je Donna Karan. Kdo by neznal vůně slavné módní návrhářky Donny Karan – legendární je Chaos, nesmírně populární jsou i další parfémy Donny Karan Cashmere Mist, DKNY Be Delicious či Pure DKNY.

Kniha Moje cesta sleduje pracovní začátky Donny Karan, kdy pracovala jako stážistka u módní návrhářky Anne Klein. Popisuje, jak vybudovala svoji pracovní kariéru již jako mladá dívka. Otevřeně píše o vztahu ke své problematické matce. Velice mě překvapil i popis jejího bouřlivého milostného života, o kterém píše opravdu beze studu. Také poodhaluje svůj chaotický život i to, jak nalezla „klid v chaosu“.

Nejvíce se mi líbil zrod sedmi základních kusů ženského šatníku. Přehled sedmi dokonalých kousků oblečení, které potřebuje každá žena, bez ohledu na to, co dělá nebo kam chodí. Sedm kusů oblečení, se kterými si vystačí od rána do večera.

A které to jsou?

1. Body
2. Zavinovací sukně
3. Kalhoty
4. Sako
5. Semišové sako na zavazování
6. Plášť v barvě velbloudí srsti
7. Sukně se zlatými flitry

Asi každá z nás má doma něco z výše uvedeného seznamu. Většinou máme plnou skříň různých kousků oblečení a každý den řešíme dilema, co si vzít na sebe. A přitom stačí jen pár kousků oblečení, abychom byly vždy šik.

Zajímavé bylo zjištění, že Donna Karan nesnáší parfémy! Nikdy bych nevěřila, že módní návrhářka, která uvádí na trh své vůně, nesnáší parfémy. Prý byly vždy příliš silné, umělé nebo tvořené pro staré dámy. Donna Karan ale milovala esenciální oleje nebo svěží, čistou vůni mýdla a šamponu.

Spolu se svým manželem proto vytvořila vůni Kašmírová mlha neboli Cashmere Mist. Je to opojná směs exotických květin, pačuli, jantaru a santalového dřeva. Tuto vůni také vlastním a považuji ji za smyslnou, tajemnou a zároveň velmi inspirativní.

Pokud milujete inspirativní knihy, které v sobě mají nakažlivou energii, tak si ji neváhejte přečíst. Není jenom o módě. Je to hlavně příběh ženy, která se díky tvrdé práci a jasné vizi stala vzorem pro všechny ženy. Dala nám jasný směr, že pokud budeme mít velké sny a budeme za ně bojovat, dosáhneme všeho, o co stojíme!

 

Prožila jsem život bez víry a nyní jsem opravdu vděčná, že se mám kam obrátit pro vedení. Ruth, stejně jako Stephan, mi netrpí moje nesmysly. Nikdy mi nedovolí, abych si hrála na oběť nebo vinila někoho jiného za to, že nejsem šťastná. Místo toho mi připomíná, že vlastním dar života a světla – stejně jako všichni ostatní – a že čím víc světla rozdám, tím víc ho zase získám. A to je to nejjednodušší a zároveň nejvíce posilující poznání, které jsem kdy nabyla.

Donna Karan/ Moje cesta

Líbil se vám článek? Sdílejte jej a dejte o něm vědět i svým přátelům!