Recenze knihy Parfém: Příběh vraha

Román „Parfém: Příběh vraha“ od Patricka Süskinda zřejmě řada z vás již četla, já jsem se k němu dostala až nyní. Musím přiznat, že kniha je velmi čtivá. Již několik let se vyhýbám detektivkám, natož „hororům“. Brrr! Ale tuto knihu lze brát nejen jako horor či krimi, ale také jako historický nebo psychologický román. Je krásně napsaná a má zajímavý a zvrácený příběh.

Uchvátila mě již od první stránky. Je to kniha plná pachů, smradů a vůní – ukazuje, jak lze vnímat svět prostřednictvím čichu.

Příběh hlavního hrdiny Jeana-Baptista Grenouilla je opravdu děsivý, je to totiž příběh člověka, který je bez pachu a citu. Jeho genialita a ambice jsou omezeny na oblast, která nezanechává stopu v historii – říši prchavých pachů.

Grenouille byl génius vůní, pro něho svět nepředstavovaly barvy, světlo, skutečně hmatatelné věci, ale kavalkáda vůní. Přestože se narodil na rybím trhu, nejsmradlavějším místě v Paříži 18. století, celý svůj život usiloval o dosažení dokonalosti a vytvoření nejdokonalejší parfému na světě. Přitom se nezalekl ani vraždy.

Autor skvěle popisuje pachy – naturalisticky a bez příměsí, což vám mnohdy až zvedne žaludek.  Ale stejně bravurně popisuje také výrobu vůní, macerace, enfleuráž, což je ve své podstatě nejstarší způsob získávání vonných látek.

Používají se při ní textilní plátna napuštěná živočišným tukem, do kterých se zatlačí okvětní lístky. Tuk během několika hodin či dní absorbuje vonné látky, poté se postup opakuje ještě několikrát, až se tuk vůní zcela nasytí. Tuk se následně rozpustí v lihu, filtruje, potom destiluje, až vznikne velmi koncentrovaný vonný olej.

Právě tuto metodu používal i Grenouille, aby získal vůně z těl mladých dívek.

Přestože je složité převést abstraktní svět vůní do psané formy, myslím, že se to autorovi opravdu povedlo. Hlavní podstatou knihy je téma vůní a samotné uchopení principů vůně.

Všem milovníkům vůní proto knihu doporučuji jako povinnou četbu.