Trvanlivost parfému a jejich skladování

Z úst odborníků často slýcháme, že parfémy bychom měli po roce vyměnit – to je sice pravda, ale neplatí to vždy. Většina parfémů totiž vydrží mnoho let, dokonce i 30 let po otevření mohou mít parfémy stále stejnou vůni. Ve skutečnosti hodně záleží na skladování parfému: vzduch, teplo a světlo mu mohou škodit. Není náhodou, že parfémové domy někdy používají tmavá skla, nebo dokonce kovové plechovky.

Trvanlivost parfému a jejich skladování

Neotevřený parfém vydrží i dvacet let, ale jakmile do něj jednou pustíte vzduch, začíná se pomalu kazit. Nejprve se přitom můžeme rozloučit s hlavou parfému. Parfém je proto třeba vždy dobře uzavřít a uchovávat na chladném místě bez přístupu přímého světla, nejlépe v papírové krabičce. Kvůli minimalizaci styku s vzduchem je nepochybně praktičtější sklo se stříkací hlavicí.

Pokud jde o skladovací místo, mýlí se ti, kteří skladují svou oblíbenou vůni v lednici. Je pravda, že parfémové domy některé zboží skladují v chlazených prostorách, to ale parfémům dlouhodobě neprospívá. Vhodným prostředím pro parfémy není ani koupelna, kde je mokrý, vlhký vzduch. Vůbec nejlepší je schovat je před světlem a ukládat někam do skříně.

Pokud parfém změnil barvu, je zahuštěný, víčko je od pryskyřice a při použití je cítit ostrou, až nevlídnou vůni, již od něj nic dobrého nemůžeme očekávat. Kyselá a pryskyřičná vůně totiž signalizuje, že parfém má svou dobu použitelnosti již za sebou.