Jak nakupovat parfémy – část 1

Jak si vybrat v parfumerii vůni pro sebe?

Volba parfému je pro většinu lidí těžká, neboť si myslí, že stačí přijít do parfumerie a tam se podle reklam a na základě chytlavých letáků rychle rozhodnout, co vlastně chtějí. To je ale nejrychlejší cesta, jak se zmýlit.  Mnohé ženy mají doma na poličce v koupelně parfém, který dostaly nebo si ho koupily po impulsivním rozhodnutí, aby za pár dní zjistily, že to není to pravé ořechové.

A jak to doopravdy funguje? Je to poměrně jednoduché, celé kouzlo spočívá v tom, že všichni máme jinou kůži. Je to přitom tak odlišné, že to nelze jednoduše určit nebo vypozorovat.

Bohužel je to natolik individuální, že skoro potřebujeme psa, aby svým dokonalým čichem rozpoznal, která vůně je pro nás ta pravá. Dokážu si představit, že daný parfém na dané osobě vydává specifickou vůni. Ale na někom jiném, dejme tomu na kamarádce, přítelkyni nebo dokonce příbuzném, to najednou bude úplně jiná vůně. A proto není dobré vybírat parfém tak, že vsadíte na něčí doporučení.

A to ani na základě reklamy nějaké celebrity. Nevěřte tomu, že z vás stejný parfém udělá stejnou osobu – krásnou, sexy, mladou. Parfém se vybírá jinak – člověk zkrátka zajde do parfumerie a začne čichat. Obvykle je parfumerie až příliš provoněna mnoha různými parfémy, protože každý je chce hned vyzkoušet. A to je chyba. Chybou je i to, když chce člověk začít s výběrem sám a nemá odpovídající kvalifikaci na čich. Lepší je najít si někoho, kdo produkty dobře zná. Doporučuji dávat přednost starším prodavačkám než dobře vypadajícím mladým dívkám, protože ty druhé nemají skoro žádné zkušenosti a ve většinou případě nemohou dobře poradit.

Asi 5 až 10 parfémů za sebou dokážeme očichat, pak se ale již náš nos unaví. Bohužel poté nám nepomůže ani káva v parfumerii, ale pouze čerstvý vzduch. Dobré je dát si asi 20minutovou přestávku.

Při volbě parfému je důležité vědět, pro jaký účel ho kupujete. Není totiž stejné, když hledáte parfém pro každodenní použití nebo chcete svést holku odvedle.

Klíčem k úspěchu je najít takovou vůni, která funguje na vaší kůži. To zjistíte aplikací různých testerů, testovacích papírků s parfémy. Pokud člověk rozpráší trošku parfému na testovací papír, dostane na studený kus papíru nepodobný lidské kůži 85-90procentní alkohol voňavých materiálů. Zjistí tak hlavu vůně. Za chvilku odchází alkohol a zůstávají tzv. noty hlavy, noty srdce a noty základu celkově. Jsou to tyto tři různé části parfému, ale mezi nimi není bariéra, je to časové zpomalení.

Zatím jsme jenom drželi a trošku hýbali testovacím papírkem, očichávali ho a zhruba teď začínají tzv. vůně hlavy a akordy z papíru. V tomto okamžiku je možné vůně již očichat, stačí jen zvolna dýchat. Tak nejlépe ucítíte přicházející ingredience, což jsou kompletní hlavy vůní. Za další čtvrthodinu je možné znovu testovací papírek očichat, poté přijdou takzvané trvanlivější jednotky, které tvoří srdce vůně. A ještě později, zhruba po šesti až dvanácti hodinách – a někdy dokonce i po třech týdnech –, je cítit samotnou vůni. To jsou tzv. báze neboli základní vonné noty.

Nyní již budete vědět, že parfém je ve skutečnosti příběh, který se odehrává v čase. Od této chvíle je vám jasné, že se nemůžete rozhodovat podle okamžité vůně rozprášeného parfému – cítíte jenom alkohol, ale hlavně akordy, resp. noty hlavy. To, co musíme udělat, je, že si z parfumerie odnesete pět, šest, sedm, osm nebo třeba i deset testovacích papírků. Vezměte si je s sebou domů, kde si je v klidných podmínkách znovu očicháte. Sedněte si na kávu nebo na drink a tam se rozhodněte, který z nich je vám sympatický. I tak je ale důležité stříknout parfém také na kůži. Z papíru vybírejte jen ty nejlepší vůně, které se dostanou do užšího výběru.

Jak aplikovat parfém na kůži? Dejte si na jedno zápěstí trošku parfému, to pak opakujte i s druhým zápěstím. Parfém by neměl téct, stačí ho jen rozprášit do vzduchu a zápěstím lehce promáchnout. Nic víc. A opět se začíná odvíjet příběh. Hned nečichejte – počkejte tak minutu a půl, aby se alkohol vypařil a následně se rozvinula hlava parfému, kterou o pár minut později následuje srdce a pár hodin nato i základy parfému.

V praxi tedy sledujete, jak vaše kůže „kamarádí“ s novým parfémem. Očicháte si zápěstí, po deseti minutách si přičichnete k druhému, abyste získali představu, jak to voní. A druhý den je možné vrátit se do parfumerie a koupit si ten parfém, který opravdu fungoval. A zároveň se vám líbil.