Jak nakupovat parfémy – část 2

Jak vybírat parfém jako dárek?

Pokud člověk chce koupit parfém jako dárek, je docela v průšvihu, protože nemůže dotyčnou osobu vzít s sebou, neboť jinak by byl záměr okamžitě prozrazen. Proto se na to musí chytře. Je potřeba počkat, až dotyčná osoba ráno nebo večer odejde z domova, a zatímco zůstanete sami v koupelně, můžete prověřit všechny parfémy, krémy, šampony a další věci, které dotyčná osoba mnoho let pravidelně používá. Cílem samozřejmě není stejná vůně, ale něco nového, zajímavého, aby to bylo opravdové překvapení. Ideální je vzít si všechny tyto věci s sebou do parfumerie a hledat na jejich základě tu správnou vůni.

Nyní bychom si mohli říct, jaké kategorie vůní existují v jednotlivých parfémech. Jsou chyprové, orientální nebo květinové vůně, ale je těžké se mezi nimi rozhodnout. Už proto, že například v rodině orientálních parfémů existuje tolik různých parfémů, že vám kategorie sama o sobě moc nepomůže. Takže je potřeba jít ještě o krok dále.

Pokud známe na 100 % parfémy a tělové krémy, které používá naše drahá polovička, tak je vhodné vzít je s sebou. Možná bude v obchodě někdo, kdo se těmito parfémy od rána do večera zabývá a vyzná se v nich. Díky tomu bude moci vybrat něco z novinek nebo ho napadne něco podobného, co může doporučit.

Obzvlášť u žen platí, že pokud prožívají veliké zklamání, jsou náchylné měnit celý svůj život – vzhled, vlasy, oblečení, make-up, osobního trenéra atd. Ale parfém nemění. Nebo přesněji – jdou a koupí si velmi odlišně vyhlížející parfém. Mají přitom pocit, že mají nový parfém, ale ve skutečnosti to jsou vůně z 85 % podobné těm, které používaly dřív. Lidé jsou zkrátka v tomto ohledu velice konzervativní.

Při výběru parfému není důležité, jakou má dotyčná osoba postavu, jakou má barvu vlasů, jaké barvy má nejraději, jakou má barvu očí, dokonce ani její horoskop. To, co je opravdu důležité, je především vůně těla!

Každý by proto měl vyzkoušet, jak na něm parfém funguje, protože lidská kůže dokonce dokáže proměnit vůni parfému na dotyčné osobě. Není tedy velký rozdíl mezi pánskými a dámskými parfémy. Jednoduše proto, že je i vědecký dokázáno, že každý z nás máme nezaměnitelnou vůni těla.

Takže když je na parfému napsáno „for men“ nebo „for women“, je to pouze marketingový trik. Výrobci rozhodli, že vůně parfému bude vyhovovat někomu, s nímž se nikdy nesetkali. Vidíme to všude ve světě – když člověk vejde do parfumerie, muži odbočí doleva a ženy doprava. Možná se výrobcům parfému skutečně povedlo připravit „naslepo“ krásnou vůni, ale nemohl si to vyzkoušet, jako to bylo možné například v   aristokratické éře Ludvíka – tehdy zkoušeli parfémy přímo na kůži dotyčného.

Dobrá rada na závěr – mezi pánskými parfémy může najít dokonalou vůni i žena, a platí to i naopak. Mezi ženskými vůněmi existují takové, které perfektně fungují na mužské kůži. Nikdo přitom nepozná, že muž používá dámský parfém. To samozřejmě neznamená, že velmi sladkou jasmínovou, erotickou vůni pro ženy může používat muž, to určitě ne. Ale i ženské parfémy mohou na kůži některých mužů pěkně vonět.