Jak nakupovat parfémy – část 3

Jak se správně navonět?

V Česku mají lidé tendenci navonět se až příliš. Proč? Po deseti až dvaceti minutách po aplikování parfému se totiž stáváme imunní vůči vůni, takže necítíme její intenzitu. To způsobí klam, protože člověk již parfém necítí, a tak se znovu navoní, a pak to třeba ještě několikrát zopakuje. Jenže kvůli tomu je vůně stále víc a víc intenzivnější a je v místnosti cítit ještě dlouho poté, co její nositel odejde.

Proto se při použití parfému doporučuje pravidlo – méně je více. Opravdu je to velice důležité!

V okamžiku, když použijete parfém, jsou všechny prchavé složky na povrchu. Ve většině případů právě kombinace lidské kůže a koncentrace daného parfému ovlivní, kolik ho budete potřebovat. Existují tzv. tělové spreje nebo tělové vody, které jsou řídké a je možné klidně je rozprášit do vzduchu a čerstvě po osprchování projít  “oblakem“ vůně. Pro jistotu se doporučuje zavřít oči.

Eau de Toilette jsou poněkud koncentrovanější, ale i s nimi je možné aplikovat výše uvedené. Je možné aplikovat je za ušní boltec, na dekolt či zápěstí.

Eau de Parfume jsou ještě koncentrovanější, proto je používejte již spíš opatrně na zápěstí, krk, pupek či loket. Ideálně je stačí jen lehce rozprášit nebo nanést tyčinkou k tomu určenou. Eau de Parfume a Parfum jsou již vysoce koncentrované vůně a doporučuje se používat je velmi decentně.

Parfum nebo Extrait – stačí jedna kapka na celý den.

Aby naše vůně byla opravdu dokonalá, měli bychom se vyvarovat přílišného kombinování vůní. Tělové mléko s orientálními komponenty není dobré použít současně s lehkým svěžím parfémem. Dokonce kombinace parfému a silně vonícího laku na vlasy nebo intenzivního deodorantů může také způsobit nepříjemnou disharmonii.

Odborníci radí nejprve se naparfémovat a teprve se obléknout. Parfém nikdy nesmí „tyranizovat“ okolí. Výběr vonné garderoby každé ženy se řídí jejím osobním vkusem a způsobem života – životním stylem.