Voňavé tělo

Platí, že voňavé tělo je pro každého atraktivní. Zvláště vůni svých partnerů vnímáme jako velmi příjemnou. Naproti tomu nadměrný pach je pro ostatní velice odpudivý a při vzájemné komunikaci ho mnoho lidí považuje za vážný problém. Co je příčinou takového „nechutného“ tělesného pachu a jak ho odstranit?

I přes dobře fungující vnitřní orgány se může objevit tělesný pach, který obvykle není nijak léčen. Snad jen v důsledku stáří při vysokých horečkách nebo v případě onemocnění ledvin a jater lékaři věnují kvůli odéru moči tělesnému zápachu zvýšenou pozornost. Všichni přitom víme, jak je tělesný pach na obtíž a jaké může způsobovat rozpaky. Nebudu se zabývat nemocemi, zaměřím vaši pozornost na něco jiného.

Vytváříme okolo sebe voňavý mrak
Tělesná hygiena přerostla u některých lidí do paranoie. Tělesný pach, který je u lidských bytostí přirozený, může někdo považovat za nepříjemný, a dokonce až rušivý element.

To je důvod, proč se někteří lidé i několikrát denně myjí produkty, které obsahují vonné látky, a následně použijí deodorant nebo parfém, aby si zajistili voňavé tělo. Vzhledem k tomu, že čichové receptory v nose jsou poměrně rychle vyčerpané, použijí tyto látky v ještě větším množství. Řídí se heslem – jistota je jistota!

Nicméně tento příliv svěží vůně se může stát velmi rychle nepříjemným – neboť může být kontraproduktivní. Je možné odstranit příčiny a pomoci tak těm, kteří jsou neustále vyděšení z toho, že ostatní mohou cítit jejich silný tělesný pach? Myslím si, že mnohem větší pozornost by v této souvislosti měla být věnována odhalením fyzických a psychických faktorů.

Tělesný pach  kvůli velkému množství masa?
V lidském organismu hraje významnou roli příjem potravin a jejich zpracování.

  • Většina látek, které se dostanou do krve, se vylučuje i přes kůži. U intenzivně páchnoucích potravin, jako jsou cibule a česnek, to je dobře známo. Nicméně i některé další poživatiny, jako jsou alkohol, káva a nikotin, mohou zanechávat “tělesný pach“.
  • Tělesný pach, který vnímáme jako nepříjemný, vzniká během zpracování živočišných bílkovin. K dalšímu zvýšení tělesného pachu dochází, pokud je narušena rovnováha střevních bakterií (dysbióza). Bílkovina přechází do procesu hniloby, což zvyšuje intenzitu zápachu – ten je patrný při pocení nebo ve střevních plynech. V případě, že jídlo obsahuje hodně síry, např. vejce, fazole, sójové boby, zelí, může být vůně ještě intenzivnější.
  • Z psychologického pohledu by měla být věnována větší pozornost ničivým (destruktivním) osobnostním rysům. Měli bychom zpracovat duševní zranění, překonat pocit odmítnutí, strachu a hněvu. Mohou nám v tom pomoci psychoterapeuti nebo kineziologové, eventuálně homeopatická léčba.

Muži jsou hořcí, ženy mají sladkou vůni
Vývojem našeho těla se rozvinuly charakteristické, osobité vůně. Vlivem hormonů se mění i vůně, tvorba chlupů, které ještě zesilují, při pocení se pak tělesný pach ještě zvýrazní. Vypařování potu je silnější v podpaží, intimních částech těla a u prsou.

Muži jsou chlupatější, a proto je počet živých bakterii na jejich těle vyšší. Kvůli těmto baktériím mají muži kořenitější, nahořklou vůní, ženy na rozdíl od mužů mají spíše kyselejší, sladší vůni.

Lze tělesný pach snížit? A jak?

  • menší podíl živočišných bílkovin při jídle
  • vyprazdňování střev
  • pravidelné návštěvy sauny
  • 2-3 týdně provádět suchý masáž těla
  • pravidelné relaxační koupele s éterickými oleji
  • relaxace, meditace, posilování sebevědomí
  • nejíst mnoho sladkostí a hodně kořeněných, pikantních jídel
  • kávu pít pouze výjimečně, pít málo alkoholu a přestat kouřit
  • provádět detoxikační kůry