Jaký je rozdíl mezi testerem a originálním parfémem?

Testery vůní jsou klasické parfémy, které se používají v běžných parfumeriích proto, aby si zákazníci mohli osobně vyzkoušet, jak jednotlivé vůně ve skutečnosti voní. Testery se dodávají v obyčejné bílé nebo hnědé krabičce, eventuálně v kartonové krabičce, na které jsou uvedeny informace o zboží. V některých případech může být tester i bez krabičky.

Jaký je rozdíl mezi testerem a originálním parfémem?

Někteří výrobci nedávají k testerům víčko, také mohou být méně dekorativní a barevné – např. může chybět ozdoba, která přitom na originálech je (korálky, mašličky, gravírování apod.). Důvod je prostý – testery neslouží k přímému prodeji koncovým zákazníkům, nemusí proto být tak barevné, honosné a exkluzivní.

Navíc výrobci nedodávají testery v originálních krabičkách, zabalených do celofánu. To ale neznamená, že testery nejsou plnohodnotnými vůněmi, jak se někdo může domnívat. Složky testerů jsou stejné jako v originálních parfémech a mají stejnou koncentraci a výdrž, obsahují totiž stejné složky.

Příležitostně na nich bývá označení nebo nálepka s textem „tester“, eventuálně „demonstration“. Nicméně vůně je zcela shodná s klasickým balením, není ani slabší, ani silnější.

Kdy koupit testery?

Nákup testeru doporučuji v  případě, že vám došla vaše oblíbená vůně a chcete trochu ušetřit. Nebo když nelpíte na krásném obalu a neděláte problém z toho, že parfém nebude mít víčko. Pak je koupě testeru pro vlastní potřebu vhodná.

Pokud ale chcete nebo potřebujete koupit parfém jako dárek, není tester tou nejlepší volbou. Vhodnější je samozřejmě koupit originál, nebo ještě lépe dárkový poukaz – dotyčná osoba si pak vybere parfém podle svého vkusu.

Testery koupíte pouze v e-shopech, v kamenných prodejnách se nedají koupit. Tam figurují jen jako vůně na vyzkoušení. Při nákupu vůně na internetu buďte opatrní. Může se stát, že někteří prodejci ve svém e-shopu neuvádí, že daný produkt je tester. Je-li cena vůně ve srovnání s jinými e-shopy podezřele nízká, raději si ověřte, že se skutečně jedná o klasické balení parfému, nikoli jen o tester.

Jaké zkušenosti máte s testery?