Recenze knihy: Zakázaná učebnice koučování

Před třemi lety jsem absolvovala dvoudenní seminář: Cesta vnitřního vítěze. Váš bod zlomu. Jednalo se o hodně zajímavý transformační workshop a mohu potvrdit, že u mě životní transformace skutečně proběhla. Právě na tomto dvoudenním workshopu jsem měla čest osobně poznat autorku knihy, skvělou Magdalenu Vokáčovou.

Když jsem měla možnost koupit knihu Zakázaná učebnice koučování, ani minutu jsem neváhala a s radostí jsem si ji pořídila. Přestože jsem si ji koupila už vloni kolem Vánoc, dostala jsem se k ní až teď. Přečetla jsem ji jedním dechem. Je velice čtivá a vtipně napsaná, díky čemuž nenásilně přibližuje koučink jako takový.

Kniha Zakázaná učebnice koučování je praktickou pomůckou pro všechny, kteří se zajímají o svůj osobní rozvoj. Má formu zápisků z koučovacího výcviku, v rámci něhož tři účastníci kurzu koučování (a zároveň i hlavní hrdinové) Roman Tukavý, Hana Zelinková a Honza Grosman sdělují svoje pocity a představují jednotlivé techniky koučinku.

Během vyprávění těchto tří hrdinů výcviku se dozvíme také příběhy jednotlivých postav a pronikneme zároveň do metod, cvičení a technik koučování. Vedle příběhů navíc obsahuje kniha i pracovní sešity, které lze použít při sebekoučování (např. sebekoučování, ověřování motivace k cíli, já jako kouč atd.).

Nejvíce se mi líbila technika zvaná „škály“ – tedy hodnocení na stupnici od jedné do deseti. Škály napomáhají k tomu, abychom si uvědomili, jak na tom jsme. Když například řeknu, že jsem zarmoucená, zní to neurčitě. Pokud se chci v sobě vyznat lépe, tak ohodnotím svůj zármutek číslem od 1 po 10, kde 10 je maximum a 1 minimum. Když vím, že jsem na pětce, dozvím se víc o tom, co vlastně cítím. Škály jsou velmi jednoduchou technikou, která nám pomáhá upřesnit realitu.

Další zajímavou technikou jsou sebekoučovací karty od Magdaleny. Mám to štěstí, že je vlastním, a tak jsem je hned při čtení vyzkoušela. Sebekoučovací karty beru jako hru, která otevírá cestu k mému sebeuvědomění a zároveň poodkrývá moje vnitřní bohatství. Hra reprezentuje čtyři kvadranty života – profese, vztahy, prosperitu a čas pro sebe.

Knihu Zakázanou učebnici koučování si určitě přečtěte, nejen pokud chcete vybudovat víru v sebe, ale i když máte rádi hravý a lehký styl psaní – to vše totiž tato kniha nabízí.